pátek 29. března 2024 Taťána

Olomoučtí záchranáři dostanou třicet nových sanitek, stály přes šedesát milionů

Tři desítky nových sanitek zhruba za 61 milionů korun pořídí do roku 2020 olomoucké hejtmanství zdravotnické záchranné službě. Nové sanitky nahradí dosud sloužící vozy, které jsou deset let staré a mnohé z nich mají najeto přes 400.000 kilometrů, sdělil hejtman Ladislav Okleštěk (ANO).

Smlouvu o nákupu sanitek vedení záchranné služby podle Oklešťka podepíše s vybranou firmou v nejbližších dnech. První letošní dodávka čítá deset sanitních vozů, které záchranná služba dostane na přelomu září a října. Zbývajících 20 sanitek záchranáři obdrží v následujících dvou letech.

„Půjde o obrovský kvalitativní skok. Současná vozidla jsou již zastaralá a prodražuje se také jejich servis," uvedl ředitel Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje Jan Weinberg.

Vozidla dostanou záchranáři v plné výbavě. Sanitky budou mít pohon všech kol, aby mohly bez potíží zasahovat i v hůře dostupných oblastech. Postupně by je měly obdržet všechny základny krajských záchranářů.

„Zajištění kvalitní záchranné služby je pro hejtmanství naprostou prioritou. Nejde jen o nákup nových sanitek, vloni jsme třeba zaplatili stavbu dalšího heliportu a chystáme se na pořízení moderních defibrilátorů," uvedl Okleštěk.

Osm nových vybavených sanitek dostala Zdravotnická záchranná služba Olomouckého kraje už loni na jaře. Krajský úřad za ně tehdy zaplatil bezmála 25 milionů korun.

Záchranná služba má pět desítek sanitních vozů, které jsou rozmístěny na 16 výjezdních stanovištích. Průměrné stáří sanitních vozů loni na jaře přesahovalo pět let.

Olomoucký kraj v roce 2015 zrušil tendr na dodávku dvou desítek nových sanitek v hodnotě téměř 80 milionů korun, jehož podmínky kritizovali někteří prodejci aut. Sanitky chtěl úřad pořídit s pomocí dotací. Hejtmanství poté rozhodlo, že bude vozový park záchranné služby nadále obnovovat postupně z vlastních prostředků.

Autoři | Foto repro Youtube

Štítky sanitky, záchranáři, investice, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.