pátek 29. března 2024 Taťána

Nemocnice Prostějov vyškolila v posledních měsících dvě desítky nových sanitářů

Celkem dvě desítky nových zdravotnických pracovníků s kvalifikací sanitář vyškolili v posledních měsících zaměstnanci Nemocnice Prostějov. V reakci na stále chybějící personál ve zdravotnických zařízeních otevřela letos na jaře nemocnice kurz, do kterého se přihlásilo celkem 20 zájemců. Všech 20 z nich v tomto týdnu kurz úspěšně dokončilo a již o prázdninách mohou nastoupit na místa sanitářů nejen v nemocnici v Prostějově, ale i do dalších zdravotnických zařízeních v regionu nebo i mimo něj.

Kurz v Nemocnici Prostějov mohl absolvovat každý zájemce starší 18 let s ukončeným základním vzděláním a dobrým zdravotním stavem. Určen byl zejména osobám, které hledaly nové uplatnění na trhu práce. Akreditovaný kvalifikační kurz obsahoval 180 výukových hodin, z nichž 100 hodin se věnovalo teoretické přípravě a 80 hodin činila praktická výuka.

„Účastníci kurzu se v průběhu tří měsíců učili především základům ošetřovatelské péče, hygieny, epidemiologie, ochrany zdraví a bezpečnosti práce ve zdravotnických zařízeních, seznámili se s etickými a právními aspekty zdravotnické profese, naučili se poskytovat první pomoc i ovládat základy psychologie ve zdravotnictví,“ říká Marie Jouklová, hlavní sestra Nemocnice Prostějov, s tím, že cena kurzu byla 6 tisíc korun.

Závěrečné zkoušky proběhly v nemocnici ve dnech 25. a 26. června, a to jak ověřením teoretických znalostí, tak i formou praktických zkoušek. Z původních 20 účastníků, kteří se do kurzu na jaře zapsali a nyní dorazili ke zkouškám, získalo kvalifikaci sanitáře na základě úspěšného složení zkoušek všech 20 absolventů.

„Úspěšní absolventi kurzu se mohou nyní pod odborným dohledem podílet na poskytování ošetřovatelské péče o pacienty v oblastech preventivní, léčebné, rehabilitační, neodkladné, diagnostické, dispenzární, laboratorní či lékárenské péče,“ říká Marie Jouklová, hlavní sestra Nemocnice Prostějov, a dodává, že vzhledem k zájmu veřejnosti nebyl kurz sanitáře v nemocnici zdaleka posledním.

 

Tisková zpráva | Foto By Jiří Komárek [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], from Wikimedia Commons

Štítky Nemocnice Prostějov, sanitář, AGEL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.