středa 24. dubna 2024 Jiří

V Prostějově léčili pacientku se žlutou zimnicí. Šlo o vůbec první výskyt nemoci v České republice

Poprvé v historii České republiky letos zdravotníci Nemocnice Prostějov léčili pacientku s diagnostikovanou žlutou zimnicí – vzácným exotickým onemocněním, jehož výskyt v Česku zatím v literatuře není vůbec popsán. Pacientka ze Šumperska si vzácnou nemoc přivezla z Brazílie a v důsledku onemocnění utrpěla vážné poškození jater, horečky i svalové křeče, které si vyžádaly hospitalizaci.

„Případ námi zachycené žluté zimnice je opravdu velmi vzácný, jde o první import do České republiky v historii, takže pro celý náš tým šlo pochopitelně o novinku. Do Evropy se jednotlivé případy ale čas od času zavlečou, jde zhruba o desítku pacientů ročně,“ vysvětluje doktor Zdeněk Prokeš, primář infekčního oddělení Nemocnice Prostějov s tím, že žlutá zimnice se projevuje horečkami, křečemi ve svalech, nevolností, únavou i bolestmi hlavy, v horších případech pak krvácením, žloutenkou i selháním orgánů.

Žlutá zimnice je typická pro tropické oblasti Afriky a Jižní Ameriky, kde u řady pacientů končí smrtí. Přenáší se prostřednictvím komárů a inkubační doba je 3-6 dní. Lze se proti ní ovšem vysoce účinně očkovat, a to dokonce s celoživotním efektem.

„Pacientka, která byla na začátku léta hospitalizovaná v naší nemocnici, očkovaná nebyla,“ upřesňuje primář Prokeš. V Nemocnici Prostějov proto žena absolvovala symptomatickou léčbu na lůžkovém oddělení, kde strávila několik týdnů. Rekonvalescence však podle zdravotníků zdaleka není u konce. „Zejména léčba poškození jater bude velmi dlouhá a stav pacientky v průběhy léčby může být proměnlivý. Specifická léčba žluté zimnice neexistuje, léčíme proto pouze projevy,“ uzavírá primář Prokeš s tím, že obyvatelé Česka se ale onemocnění bát nemusí. Nemoc se přenáší pouze komáry.

Případ pacientky je však varováním pro všechny, kteří cestování do exotických zemí podceňují a očkování neabsolvují. „Rozhodně bych všem před cestou do ciziny doporučil navštívit vakcinační centrum, kde dostanou komplexní informace o tom jak se v dané destinaci chovat – jak se stravovat, jak dodržovat hygienu, jak se chránit proti hmyzu a také proti čemu se ideálně očkovat,“ radí primář infekčního oddělení Zdeněk Prokeš, jehož tým každoročně léčí pacienty po návratu z exotických zemí, kteří trpí průjmovitými onemocněními, malárií, horečkou Dengue, hepatitidami i dalšími nemocemi.

Tisková zpráva | Foto Pixabay.com

Štítky nemoc, žlutá zimnice, nemocnice, Prostějov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.