čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Nemocnice v kraji mají pokoje klimatizací vybavené jen zčásti, pacienty často osvěžují ventilátory

Tropické počasí znepříjemňuje pobyt pacientům v nemocnicích v Olomouckém kraji, ve kterých je klimatizací zatím vybavena jen část pokojů. Personál se proto snaží teplý vzduch na lůžkových odděleních bez instalovaného systému chlazení rozehnat pomocí ventilátorů. Nemocnice také více dbají na pitný režim pacientů, kterým v parných dnech hrozí dehydratace.

V nemocnicích Středomoravské nemocniční v Prostějově, Přerově a Šternberku je klimatizací vybaveno odhadem 20 procent pracovišť. Konkrétně například oddělení ARO, operační sály, dialyzační sály, odborné ambulance a některá lůžková oddělení - dětské či gynekologicko-porodnické oddělení," řekla mluvčí Středomoravské nemocniční Lucie Drahošová.

Oddělení nemocnic, která klimatizací vybavena nejsou, mají podle Drahošové k dispozici přenosné pokojové ventilátory. „Pokoje jsou zároveň v ranních hodinách odvětrávány, poté jsou okna zastíněna žaluziemi. Na odděleních je zajištěn dostatek tekutin a hospitalizovaní pacienti mají možnost uložit si vlastní nápoje do lednice pro pacienty," uvedla Drahošová.

Ve Fakultní nemocnici Olomouc je systémem chlazení vzduchu vybavena zhruba polovina pokojů včetně jednotky intenzivní péče či dětského oddělení. „V plánu je instalovat chladicí jednotky do všech pokojů pacientů. Příští rok se bude instalovat chlazení v budově, ve které je 2. chirurgie a 1. interna," řekl mluvčí FN Olomouc Adam Fritscher. Dodal, že klimatizaci mají všechny operační sály i místnosti s laboratorní a přístrojovou technikou.

V horkých dnech zdravotnický personál FN Olomouc pravidelně dohlíží na to, aby pacienti dostatečně pili. „Iniciativně jim nabízí tekutiny a také kontroluje jejich příjem. Pokud je to možné, mohou se pacienti zchladit obklady, v oknech jsou žaluzie či rolety," řekl Fritscher.

Nemocnice Šumperk je podle její mluvčí Hany Hanke na tropická vedra připravena dobře. „Nemocnice je vybavena klimatizačními jednotkami ať už na operačních a porodních sálech, tak na jednotce intenzivní péče i oddělení ARO. Velká část našich standardních oddělení pak byla v minulosti v rámci rekonstrukcí vybavena stropními ventilátory. Personál dbá také na to, aby pacienti dodržovali pitný režim," řekla Hanke.

 

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky nemocnice, horko, klimatizace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.