čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

FOTO: Ve Fakultní nemocnici Olomouc byla otevřena nová budova interny. Stála 398 milionů korun

Moderní zázemí i přístrojové vybavení mají lékaři a pacienti v nové budově II. interní kliniky, gastroenterologie a geriatrie Fakultní nemocnice Olomouc, jejíž stavba stála 398 milionů korun. Téměř třetinu nákladů pokryla dotace ministerstva zdravotnictví a zbývající část zaplatila nemocnice z vlastních zdrojů. Je to největší stavba v areálu FN Olomouc za posledních deset let, řekl dnes při slavnostním otevření interny ředitel FN Olomouc Roman Havlík.

Stavba budovy II. interny byla zahájena loni v únoru a první pacienti se v jejích prostorách začali léčit na konci letošního srpna. Nová interna je podle vedení FN Olomouc prvním nemocničním objektem v České republice, který splňuje standardy energeticky pasivní budovy.

Jako první se do nejmodernější budovy v areálu FN Olomouc v závěru srpna nastěhovali pracovníci a pacienti oddělení geriatrie. Pracoviště geriatrie dosud fungovalo v nejstarším nemocničním objektu z konce 19. století, pro který se vžil název Franz Josef.

„Těšili jsme se na přestěhování už tři roky, hlavně tedy za naše pacienty. A už nyní je znát, že se tu budeme všichni cítit komfortně a bezpečně. Pacienti budou mít díky jedno- a dvoulůžkovým pokojům maximální míru intimity," uvedla vrchní sestra oddělení geriatrie FN Olomouc Libuše Danielová.

Při stavbě nové budovy se podle Danielové myslelo také na personál a jeho zázemí i na výukové prostory pro studenty. „Konečně jdeme do svého. Ve Franzi Josefovi jsme původně měli být dva roky, nakonec se to protáhlo na dlouhých 14 let," podotkla Danielová.

FN Olomouc je největším zdravotnickým zařízením v Olomouckém kraji a šestou největší nemocnicí v zemi. Zdravotnické zařízení má k dispozici pět desítek pracovišť, bezmála 1200 lůžek a téměř 3500 zdravotnických i nezdravotnických zaměstnanců. FN Olomouc patří do sítě devíti fakultních nemocnic, které řídí ministerstvo zdravotnictví.

Autoři | Foto marketing.fnol.cz, Kamil Saliba

Štítky investice, stavby, nemocnice, FNOL, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.