čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Nemocnice v Olomouckém kraji si chválí znalosti a pracovní nasazení zaměstnaných ukrajinských lékařů

Několik ukrajinských lékařů pracuje v nemocnicích v Olomouckém kraji. Vedení nemocnic si pochvaluje jejich znalosti a pracovní nasazení, ve zdravotnických zařízeních se starají o dospělé i dětské pacienty. Vyplývá to z ankety.

Například ve Fakultní nemocnici Olomouc (FN Olomouc) pracují čtyři ukrajinští lékaři na dětské klinice a kardiochirurgické klinice i na klinice anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny a klinice zubního lékařství.

Lékaři ze třetích zemí musí složit jazykovou zkoušku a odborné zkoušky v češtině

„Úroveň znalostí a dovedností lékařů je na dobré úrovni, velmi dobře je hodnoceno jejich pracovní nasazení a přístup k pacientům. Jedna lékařka má specializaci v oboru pediatrie, jeden lékař má splněn chirurgický kmen a pokračuje dále ve specializačním vzdělávání," řekl mluvčí FN Olomouc Adam Fritscher.

Ve skupině AGEL, která provozuje nemocnice v Přerově, Prostějově, Šternberku a Jeseníku, podle mluvčí Lucie Drahošové pracuje méně než deset procent lékařů jiné národnosti. Zejména ze Slovenska, ale také z Ukrajiny. Drtivá většina těchto pracovníků však žije v Česku již dlouhé roky. Všichni zaměstnanci bez výjimky disponují veškerými potřebnými odbornými i jazykovými zkouškami.

Česká lékařská komora (ČLK) nedávno uvedla, že v nemocnicích pracují zahraniční lékaři bez jazykových a potřebných odborných zkoušek, část z nich díky projektu Ukrajina. Premiér Andrej Babiš (ANO) ho přislíbil po kritice komor lékařů, stomatologů a lékárníků zrušit. Kraje si ale prosadily jeho pokračování. Lékaři ze třetích zemí musí podle současné legislativy složit jazykovou zkoušku a odborné zkoušky v češtině. České vysoké školy také musí ověřit jejich vysokoškolský diplom.

Jazykové a odborné zkoušky podle Fritschera nemají dva ukrajinští lékaři, kteří ve FN Olomouc pracují. "Na tyto zkoušky se však aktuálně připravují a chystají," podotkl Fritscher.

„Lékaře nekastujeme podle barvy pleti...“

Vedení nemocnic ze skupiny Agel podle Drahošové o odborných dovednostech lékařů nepochybuje, protože mají všechna povolení a také zkoušky. „Ve všech našich zdravotnických zařízeních zaměstnáváme schopné a kvalifikované lékaře a nekastujeme je podle barvy pleti, národnosti či vyznání," řekla Drahošová.

„V případě ukončení projektu Ukrajina by i v našich zdravotnických zařízeních došlo k poklesu počtu lékařů," upozornila Drahošová. FN Olomouc se eventuálního ukončení projektu Ukrajina neobává. „Nikdo ze stávajících lékařů ukrajinské národnosti nebyl přijat na základě projektu Ukrajina," řekl Fritscher.

Nemocnice Šumperk se do projektu Ukrajina nezapojila. „Pravdou ale je, že zde lékaři z ciziny pracují, včetně lékařů z Ukrajiny. Konkrétní čísla počtu cizinců zaměstnaných v Nemocnici Šumperk s ohledem na negativní ´kampaň´ ČLK uvádět nebudeme. Všichni lékaři z ciziny se po úspěšném složení aprobačních zkoušek stali plnohodnotnou součástí týmů lékařů našich pracovišť a nadále také pracují na přípravě pro specializovanou způsobilost,“ uvedla mluvčí šumperské nemocnice Hana Hanke.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky zdravotnictví, nemocnice, Ukrajina, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.