úterý 16. dubna 2024 Irena

V několika budovách Fakultní nemocnice je k vidění výstava fotek ze zahraničních misí lékařů

Dva roky strávil fotograf Jiří Pasz s českými lékaři, kteří v rámci zdravotně humanitárního programu MEDEVAC pomáhají lidem utíkajícím před válkou nebo obyvatelům rozvojových zemí. Osudy malých i velkých pacientů z krizových oblastí a profesionální práci našich zdravotníků, mezi nimiž jsou i specialisté z Fakultní nemocnice Olomouc, dokumentoval v Jordánsku, Iráku, Libanonu i na Ukrajině. Soubor více než třiceti fotografií pod názvem Létající lékaři od začátku letošního roku putuje po městech v České republice i zahraničí. Od 26. září do konce října bude k vidění v několika budovách v areálu FN Olomouc a na Lékařské fakultě Univerzity Palackého.

„Dokumentoval jsem v podstatě export zázraků. Viděl jsem operace srdce, mozku, očí, popálenin a hlavně neuvěřitelnou profesionalitu a odbornost, se kterou české týmy pracují. Češi mají na co být pyšní. Dělají konkrétní věci s konkrétním dopadem, a to je v rámci probíhajících složitých migračních procesů důležité,“ vzpomněl šestatřicetiletý fotograf. Účast na programu MEDEVAC pro něj byla o to těžší, že do té doby se jako fotograf na operační sál nedostal. A hned první operační výkon, který zažil, byla náročná operace srdce tříleté holčičky. „Na sále mi říkali, ať zhluboka dýchám. A kdyby něco, měl jsem rychle vyběhnout ven. Radili mi: Nesmíš tu zvracet, zásadní je neomdlít a nespadnout chirurgovi do rány – na tlukoucí srdce,“ popisoval s úsměvem Pasz, který si díky programu MEDEVAC uvědomil, že ačkoli panují v České republice a v oblastech postižených konflikty zásadně rozdílné životní podmínky, všem lidem je společná touha postarat se o sebe a svou rodinu. Výběr fotografií pro výstavu podle něj nebyl jednoduchý. „Měl jsem tisíce záběrů. Snažili jsme se, aby divák sledoval české týmy přímo v akci, ale aby znal i kontext, tedy že jde o snímky z místa konfliktů,“ dodal.

Na programu MEDEVAC od roku 2015 spolupracuje také Fakultní nemocnice Olomouc. Misí se účastnili traumatologové MUDr. Petr Špiroch, Ph.D., MUDr. Jaromír Freiwald a MUDr. Pavel Korpa, anesteziologové MUDr. Lenka Obare Psyzková, MUDr. Karel Axmann, MUDr. Roland Görcs a také fyzioterapeutka Mgr. Naděžda Calabová, DiS. Specialisté na úrazovou chirurgii Petr Špiroch a Pavel Korpa pomáhali pacientům v jordánském Ammánu naposledy letos na jaře. „Byli to syrští uprchlíci bez prostředků, kteří by jinak na zdravotní péči nemohli pomýšlet,“ doplnil Petr Špiroch. Během desetidenního pobytu, šesti operačních dnů, provedli 19 operací. „Na místě máme spolupracovníka – jordánského ortopeda, který vybírá mezi pacienty takové, jimž můžeme s naší specializací pomoci. Jsou to lidé, kteří utrpěli vážné úrazy, a jejich zranění se jim špatně zhojila nebo nebyla odborně ošetřena,“ popisoval průběh mise. „Díky předvýběru se můžeme věnovat skutečně jen těm pacientům, pro něž bude naše léčba znamenat přínos a zlepšení kvality života,“ dodal. Medicínská pomoc přímo v zemích, kde se uprchlíci postižení válkou nachází, je podle Špirocha nejlepší volbou. „Je to racionálnější a účelnější, než poraněné importovat do Evropy a léčit je u nás. I v našich podmínkách by léčba řady těchto lidí trvala půl roku i déle. Většina z nich do Evropy ani nechce, chtějí se po válce vrátit zpět do své vlasti,“ uvedl.

Fotografie z cyklu Létající lékaři mohou od 26. září vidět i olomoučtí diváci, a to v několika budovách v areálu fakultní nemocnice a na Lékařské fakultě Univerzity Palackého. Tam také bude výstava ve 13.30 hodin zahájena. Po krátkém úvodu bude následovat ve velké posluchárně beseda s lékaři, kteří se účastnili misí, a v 18 hodin pak na stejném místě přednáška fotografa Jiřího Pasze. Výstava potrvá až do 31. října.

Program MEDEVAC je od počátku devadesátých let koordinován ministerstvem vnitra, na jeho realizaci se podílejí české fakultní nemocnice v přímé působnosti ministerstva zdravotnictví. Jeho cílem je odborná lékařská pomoc lidem v regionech zasažených humanitární krizí či přírodní katastrofou nebo v místech, kde není dostupná specializovaná odborná péče. Léčba je poskytována zdarma a výhradně civilistům. Pomoc obětem válečných konfliktů – zejména dětem – byla zvláště v počátcích poskytována v našich nemocnicích po transportu pacientů do České republiky. Nyní ovšem čeští lékaři stále častěji pracují v zemích přímo sousedících s válkou postiženými regiony.

Tisková zpráva | Zdroj Fakultní nemocnice Olomouc

Štítky Fakultní nemocnice Olomouc, výstava, fotografie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.