pátek 29. března 2024 Taťána

Vedení olomoucké porodnice odmítlo chybu při porodu postižené dívky

Vedení porodnicko-gynekologické kliniky Fakultní nemocnice Olomouc dnes u soudu odmítlo, že by její lékaři před čtyřmi roky pochybili při komplikovaném porodu těžce postižené Lucie. Rodiče dítěte po nemocnici požadují odškodné 16,9 milionu korun, protože prý za postižení jejich dcery může špatně vedený porod a péče o dítě je finančně velmi nákladná. Podle přednosty porodnice Radovana Pilky ale jeho podřízení postupovali správně.

Rodiče tvrdí, že lékaři včas nepřikročili k císařskému řezu. Dítě bylo podle nich kvůli těhotenské cukrovce matky na přirozený porod příliš velké. Holčička se narodila s váhou 4,5 kilogramu, její hmotnost byla přitom při posledním ultrazvukovém vyšetřování odhadována o 1,5 kilogramu nižší. Žena nejprve rodila přirozenou cestou. Když porod nepostupoval, lékaři použili porodnické kleště, které však selhaly. Ženě nakonec praskla děloha a lékaři ihned přikročili k císařskému řezu. Dítě se narodilo s mozkem poškozeným nedostatkem kyslíku.

Pilka dnes u Okresního soudu v Olomouci řekl, že porod v tomto případě postupoval pomalu a byl komplikovaný. "Hlavička naléhala těsně na porodní cesty a rozhodnutí o vaginálním porodu bylo v této situaci správné," komentoval Pilka postup kolegů. Lékaři se nejprve rozhodli porod uměle vyvolat a dokončit pomocí vakuového zvonu, který je obdobou porodnických kleští, avšak nepodařilo se jim to. Následoval císařský řez.

Odhad hmotnosti pomocí ultrazvuku není podle Pilky v závěru těhotenství přesný. "Úspěšnost ultrazvukové metody při odhadu hmotnosti při porodu je kolem 50 až 60 procent," podotkl, podle kterého ostatní metody jsou méně přesné. Lékařů se zastali i někteří znalci. Z některých znaleckých posudků například vyplynulo, že svým zákrokem zachránili matce život. 

Rodiče upozornili, že lékař se snažil porod vyvolat také pomocí silného tlaku předloktím na břicho, což není doporučovaná metoda. Matka prý poté ucítila ostrou bolest v oblasti břicha. Podle vedení nemocnice ale tento postup nebyl použit a krvácející trhlina na děloze vznikla samovolně při porodu.

Péče o postiženou holčičku je velmi náročná. "Je to ležící dítě, má trvalé zápaly plic. Je závislé na kyslíku, neumí polykat, krmíme ji sondou, musí hodně cvičit. Jezdíme do lázní, které jsou finančně náročné. Její stav se postupně zhoršuje. Jsme rádi, že máme Lucinku doma, přeji si, aby se dožila co nejvíce let," řekla matka Jana Blaťáková.

Podle manžela Vlastimila Blaťáka je situace rodiny, která má ještě osmiletého syna, velmi těžká. "Pět let žiju v situaci, že rodina je v insolvenčním řízení. Rodina nemá na základní své výdaje a na svou existenci," podotkl otec. Vypočítal, že měsíčně stojí péče o dceru zhruba deset tisíc korun. Další desítky tisíc korun rodina investovala do speciálního kočárku a odsávačky. Rodiče musí dceři každých deset minut měnit odsávací cévku a pokud by pokaždé použili novou, tak by je to měsíčně stálo až 20.000 Kč. Soud případ odročil a v následujících týdnech vyslechne další svědky.

Zdroj: ČTK

 

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.