čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Olomoucké ulice jak je (ne)znáte – 8. května

Historií doslova nabitá ulice, na které najdete nádherný kostel, který měl hřbitov a kaple a také barokní kašnu vysoké umělecké hodnoty. Své zastoupení tady má i moderní architektura, pro kterou nebylo získání svého místa v historickém centru nic lehkého.

Ulice 8. květne vede centrem Olomouce od náměstí Národních hrdinů až po esíčko za kostelem svatého Mořice, kde se z ní stává ulice Pekařská. Na poměrně krátké vzdálenosti je nahuštěno velké množství staveb a k nim se vztahujících okolností. „Název ulice připomíná slavný den osvobození Olomouce a jejího okolí Rudou armádou v roce 1945,“ stojí Lexikonu olomouckých ulic. Jak už je zvykem, tak se označení několikrát změnilo. Ulice byla pojmenována jako Česká v roce 1841, a to jí zůstalo téměř 100 let.

V roce 1938 se na jeden rok stala Českou ulicí Jana Žáčka. Jméno nesla po českém advokátu a politikovi z dob rakouska-uherska. Ten v Olomouci absolvoval gymnázium a po dokončení studií na univerzitě zde pracoval v advokátní kanceláři. Jako poslanec se také angažoval v záležitostech týkajících se celé Moravy. Na Národním domě, ve kterém žil, je na jeho památku deska s bustou. Pojmenování po něm brzo vystřídalo dřívější označení Česká, které nesla ulice po celou dobu druhé světové války. V roce 1945 byla ulice naposledy přejmenována na dnešní 8. května.

Zmíněný Národní dům stojí na svém místě už od roku 1887, v budově tehdy fungovala kavárna, ale byl zde i divadelní, koncertní a taneční sál a také hotel. Od jeho vzniku popularita jen stoupala a tak se i rozšiřovala nabídka možností a služeb. V hotelu se objevilo mnoho významných osobností z kulturní i politické sféry. V 90. letech však sláva Národního domu pohasla a místní věhlasná kavárna zanikla. V nedávné době byla sice obnovena, ale kvůli nízkým tržbám zase zrušena.

Skoro naproti Národního domu stojí Galerie Moritz, před pár lety zrekonstruovaný obchodní dům. Původně však na jeho místě stál blok domů s historickým jádrem, který se však v 60. letech zboural, aby uvolnil místo pro stavbu nového obchodního domu. Demolice tehdy odhalila velké množství archeologických nálezů a také románské zděné základy, které jsou v Olomouci raritou.

Obchodní dům Prior, který zde následně vznikl, se potýkal s problémy se zásobováním, ne které upozorňovali odborníci ještě před začátkem stavby. Prostor za budovou, vedle svatého Mořice, tak byl plný nákladních aut a odpadků. Tuto situaci vylepšila až nedávná rekonstrukce na Galerii Moritz, která s sebou přinesla i úpravu okolí. Design budovy je odkazem na původních pět domů, které zde stávaly, a je dokonce inspirován návrhem z roku 1943.

Vedle této moderní skleněné budovy s ní vstupuje do kontrastu barokní památka z roku 1727. Merkurova kašna je dílem sochaře Filipa Sattlera a je považována za umělecky nejkvalitnější ze všech olomouckých barokních kašen.

Významnou historickou hodnotu má také dominanta nejbližšího okolí, kostel svatého Mořice. Je pojmenovaný po veliteli thébské legie, který se, jako věrný křesťan, odmítl se svým vojskem účastnit pohanské slavnosti vlastního císaře. Ten nechal ze zlosti pobít celý pluk, který čítal zhruba šest tisíc mužů. Samotný kostel byl vybudován ve 13. století a kolem něj býval hřbitov. Ten byl největším ve městě a svého času na něm stály čtyři kaple. Dnes se kostel může chlubit například sousoším Olivétské hory u jižní zdi, největšími varhany ve střední Evropě nebo Lípou svobody stojící před severní věží od konce druhé světové války.

Naproti svatého Mořice sídlí v historické budově Základní škola Komenium, ta byla vytvořena spojením tří městských škol, z nichž jedna vznikla už v období prvních českých škol v Olomouci v roce 1873. Prostory ale nebyly vždy přizpůsobené výuce tak jako dnes. V padesátých letech minulého století výuce nevyhovovaly, protože zde nebylo žádné hřiště, učebny byly tmavé a studené a některé části se dokonce v zimě nedali vytopit na více než 10°C.

V ulici je kromě památek i řada obchodů s módou, prodejna Sklizeno, obchod s cyklistickým vybavením i lékárna. Kulturní zázemí poskytuje Galerie Anděl a dobrý drink zase bar Jak se sluší a patří.

Čtěte více:

 

Autoři | Foto wikipedia.org

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.