sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Olomoucké zoo se podařilo jako jediné v Česku odchovat mládě

Olomoucká zoo v České republice oslavuje vzácný úspěch - odchovala hrabáče kapského, což se podařilo pouze této zoo mezi všemi zahradami v zemi.

Navíc se připojila ke třem dalším evropským zoo, které také zaznamenaly úspěšný rok. Ačkoli analýza DNA ještě nepotvrdila pohlaví, s největší pravděpodobností jde o samičku. Mládě se narodilo 8. dubna letošního roku matce jménem Nyota.

Ing. Eliška Veselá, zooložka, sdělila, že odchov hrabáče byl vysoce náročný, neboť porod neznamenal automaticky úspěch. Avšak dnes může zoo s radostí prohlásit, že se podařilo mládě úspěšně odchovat. Jeho růst byl pozoruhodný - z porodní váhy 1530 g vzrostl během jednoho měsíce na 6,8 kg, za další měsíc na 10,9 kg a nedávné vážení ukázalo hmotnost 18,7 kg.

Hrabáč kapský patří mezi velmi vzácně chované druhy a jen 25 evropských zoo ho chová. Z toho pouze 7 zoo má zkušenost s úspěšným odchovem. Zvládnout odchov je tedy malý zázrak, neboť matka může mládě zavrhnout, a to nemusí být životaschopné ani nesaje od matky. V České republice lze hrabáče kapského potkat v Zoo Praha, Plzeň, Dvůr Králové a právě i v Olomouci.

Hrabáč kapský je zajímavým tvorem s unikátním vzhledem - má zavalité tělo s řídkými štětinami, dlouhé drápy na končetinách, ocas podobný klokanovi, protáhlý rypák podobný praseti a uši jako u zajíce. Vypadá jako skříňka, do které kreslíř smíchal různá zvířata. Ve spánku dokáže sklopit uši podél hlavy. Určení pohlaví je složité, neboť samci mají varlata uložena v dutině břišní, a tak je nutná analýza DNA.

S tímto savcem se můžeme setkat v Africe, na jih od Sahary. Dospělec váží cca 60 kg, dožívá se přibližně 20 let. Jeho biorytmus je oproti lidskému obrácený. Hrabáč přes den spí a aktivuje za soumraku, kdy běhá po krajině a vyhledává termity. Pomocí silných drápů rozhrabává termitiště a termitů samotných se zmocňuje lepkavým
jazykem až 30 cm dlouhým a zpracovává je pomocí plochých zubů, které nemají kořeny a stále dorůstají. Tuto potravu je v zajetí podobně jako u mravenečníků nesnadné nahradit. Do jeho jídelníčku v zoo patří jemně rozmixovaná kaše z vařeného masa, granulí, žloutků, mrkve, banánů, rýže a oblíbení mouční červi.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zoo Olomouc | Zdroj ZOO Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.