sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Už jste viděli mláďata lemurů kata v Olomoucké zoo?

V Olomoucké ZOO přibyl nový lemuří potomek. Rodina lemurů kata se rozrostla o dalšího člena.

V Zoologické zahradě v Olomouci na Svatém Kopečku se mohou návštěvníci radovat z nového přírůstku. Tři druhy lemurů, a to lemur běločelý, vari černobílý a lemur kata, zaznamenaly přírůstek v počtu svých mláďat. Zejména lemuři kata se mohou pochlubit novým potomkem, kterého lze zahlédnout hned u vstupu do zoo. Od pátku 30. června se tak jejich rodina rozrostla o dalšího člena.

Návštěvníci mají možnost vidět novorozeného lemuřího potomka, který se drží matčina břicha a pije mléko. Dokonce se již představil návštěvníkům při komentovaném krmení. Zooložka Ing. Jitka Vokurková uvedla, že vše nasvědčuje dobrému poporodnímu průběhu.

Lemuři kata jsou v Olomoucké zoo chováni od roku 2012, kdy bylo otevřeno chovné centrum. Od té doby se zde tito lemuři pravidelně rozmnožují, a to s celkovým počtem 39 novorozených mláďat.

Lemur kata je endemitem ostrova Madagaskar a hraje klíčovou roli v obnově flory na tomto ostrově, neboť je významným zahradníkem, který rozšiřuje semena rostlin. Bohužel, kácení deštných pralesů vede ke ztrátě životního prostředí těchto poloopic, čímž se stávají nejohroženější skupinou primátů na světě.

Lemur kata má zajímavý název, který souvisí s jeho historií. Staří Římané používali termín "lemuros" pro označení duchů zemřelých. Tento název si zachovali i první Francouzi, kteří objevovali Madagaskar a slyšeli naříkavé plačtivé hlasy, připomínající lidský nářek. Právě těmto zvukům dali jméno "lemur", což znamená "noční putující duch", i když lemur kata je aktivní i ve dne ve srovnání s jinými lemuřími druhy.

Žije v početných skupinách až o 30 členech, kterým velí dominantní samice. Mezi jeho typické znaky patří dlouhý pruhovaný ocas, kterým udržuje rovnováhu při skocích, dorozumívá se ním s ostatními jedinci při pohybu ve vysoké trávě a většina z nich, ačkoliv ne všichni, se na něm pyšní 13 černými a 13 bílými pruhy. Živí se zejména lesními plody, ovocem, semeny a výhonky stromů, či hmyzem. Lemuři mívají problémy s termoregulací. Za chladného počasí se k sobě tisknou, aby se zahřáli. Po ránu se snaží ohřát co největší plochu těla slunečními paprsky, sedávají otočení k vycházejícímu slunci s rozpaženými horními končetinami. Mládě se drží nejprve na břiše matky, po 2 týdnech přesedlá na matčina záda. Samice kojí cca 5 měsíců.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Václav Šilha, Zoo Praha | Zdroj ZOO Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.