pátek 26. dubna 2024 Oto

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

FOTOREPORT: V zajetí virtuální reality. Zájemci si ji mohli vyzkoušet v coworkingovém centru Vault 42

PR článek

Vítejte v budoucnosti – tedy alespoň na chvíli. Ve čtvrtek se do jiného světa mohli přenést ti, kteří si přišli do olomouckého coworkingového centra Vault 42 vyzkoušet virtuální realitu. Ti, kteří zrovna nebyli v jiné dimenzi, si mohli prohlédnout celý Vault 42 při několika prohlídkách a poklábosit s ostatními nad výborným občerstvením a dobrým pivem.

Prvně je potřeba říci, kde se onen mysteriózní Vault 42 nachází. Víte, kde je areál Podkova se stejnojmennou restaurací v centru města, a kde také zrovna minulý týden otevřel nový hostel Long Story Short? Tak ve stejné budově, ve tvaru podkovy, se nachází i Vault 42. Otevřena je zatím jen část velkého coworkingového centra, které by mělo pojmout až přes třicet lidí.

A co vlastně Vault 42 je? „Vault je kreativně-technologické centrum postavené na principech coworkingu, určené pro „Smart Creatives", tedy odborníky z oblastí jako je design, kreativa, marketing, vývoj a podobně. Vault 42 je pilotní centrum postavené v Olomouci, které v první fázi pojme 32 oborově provázaných lidí a bude sloužit různým přednáškám a workshopům," popisuje účel zakladatel Vaultu 42, Radek Holík.

Teď už ale k samotnému čtvrtečnímu večeru s virtuální realitou. Byla to pvní akce, kdy Vault 42 pootevřel své brány veřejnosti. Na virtuální realitu a prostory Vaultu se přišlo podívat přes padesát lidí, pro které bylo připraveno drobné, ale velmi chutné občerstvení z kuchyně Kafe jako lusk a výborná jedenáctka od lokálního pivovaru Chomout.

Vstoupíte-li do světa virtuální reality, rozplyne se kolem vás skutečný svět. Nasadí vám speciální brýle se sluchátky, do rukou dostanete dva ovladače – a ani lidé, Vault 42, Olomouc, prostě nejsou. Místo toho stojíte na vesmírné plošině, kolem vás létají agresivní robotičtí mimozemšťané, a vy máte jediný úkol – postřílet jich co nejvíce, uhýbat před jejich vlastními střelami a nahrát co nejvyšší skóre.

Pro okolo stojící návštěvníky je na člověka, který zrovna hraje, lehce komický pohled. Je ovšem skvělé, že můžou přesně to, co vidí hráč ve virtuální realitě, sledovat na monitoru. Povzbuzovat ho ale nemá cenu – sluchátka a brýle na očích jsou dokonalým izolantem od okolního světa.

Pokud jste si chtěli virtuální realitu vyzkoušet, museli jste si chvilku počkat. Ovšem, nebylo to na škodu – za A, už jsem přece mluvil o jídlu a pivu, že? No a za B, community manager Ondřej Nosek dělal jednou za hodinu prohlídku jak zpřístupněné části Vaultu 42, tak i té, která ještě prochází rekonstrukcí. Celé centrum bude totiž ještě třikrát větší, než je již zpřístupněná část – tedy prostor pro přiblizně dvanáct lidí a velká zasedací místnost, která pro tento večer posloužila právě jako občerstvovací část a také aréna pro hru stolního fotbálku.

Ve Vaultu 42 se co nevidět chystají další akce, a to jak přednášky pro odborníky, tak i akce pro veřejnost. Aby vám nic neuniklo, je dobré sledovat aktuální informace na Facebooku Vaultu 42.

 

Autoři | Foto Lukáš Navara

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.