pátek 29. března 2024 Taťána

Lidé na zimu začínají opouštět své chaty, ty se stávají ideálním terčem pro zloděje

S přicházející zimou začínají lidé postupně "zazimovávat" své chaty a stahují se zpět do svých domovů. Tím se naskýtá příležitost pro zloděje, pro které jsou chaty v zimě přístupnější.

„Pachatelé krádeží vloupáním si rádi vybírají především odlehlé, nedostatečně zabezpečené objekty, které jsou zároveň dobře přístupné. Majitelé rekreačních chat a chalup by proto měli dbát na řádné a účinné zabezpečení svého majetku. Pozornost by měli věnovat také zabezpečení prostor přilehlých k rekreačnímu objektu, jako jsou různé kůlny, přístavky a garáže. Obzvlášť pokud jsou nuceni v nich skladovat cennější věci. V případě delší nepřítomnosti však doporučujeme odvézt cenné věci do bezpečí," říká policejní mluvčí Jiřina Vybíhalová.

Přestože policisté v rámci své činnosti provádějí kontroly rekreačních oblastí a navazují neformální vztahy s chalupáři, není v jejich silách uhlídat všechny objekty. Proto doporučují udržování dobrých sousedských vztahů.  Při pobytu na chalupě nebuďte neteční, věnujte pozornost svému okolí a pohybu neznámých osob a vozidel. Vaše svědectví může být důležitým vodítkem pro práci policistů.

Rady pro správné zabezpečení rekreačních objektů:

Zabezpečte si rekreační objekt především certifikovanými mechanickými zábrannými prostředky. Tyto vybírejte a nakupujte především v kamenných prodejnách. V žádném případě si do bytu či domu nepouštějte různé podomní prodejce nabízející obdobné zboží.

Pozornost věnujte zejména řádnému zajištění stavebních otvorů (vstupní dveře, okna, verandy).

Pro vyšší standard ochrany využijte elektronickou ochranu.

Objekt mějte správně pojištěný. Nejen proti krádeži, ale také proti požáru.

Nechlubte se před neznámými lidmi majetkem uloženým v objektu.

Pro případ vloupání si pořiďte fotodokumentaci cenných věcí.

Poznamenejte si výrobní čísla věcí uložených v objektu.

Rekreační objekt nepravidelně navštěvujte také v zimním období. Uklizený sníh budí zdání neustálé kontroly.

Cenné věci rozhodně přes zimu v rekreačním objektu nenechávejte.

Všímejte si pohybu osob a vozidel ve vaší lokalitě. Nebuďte neteční – dnes navštívil zloděj souseda, zítra se to může stát vám!

V případě zjištění vloupání do objektu nevstupujte! Na bezplatné lince 158 přivolejte pomoc policie. Před příjezdem policistů z taktických důvodů do objektu nevstupujte a neuklízejte. Mohli byste tak zničit pro kriminalisty to nejcennější, a to stopy, které pachatel na místě zanechal. Spolupracujte s výjezdovou skupinou policie, můžete tak zvýšit šanci na usvědčení pachatele. Můžete například upozornit na věci, které nejsou na svém místě a pachatel je mohl mít v ruce nebo najít věci, které vám nepatří a na místě je zanechal nezvaný návštěvník.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky chaty, policie, rady, zabezpečení, zloděj

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.