úterý 19. března 2024 Josef

Olomoucký soud otevřel případ vraždy oběšeného policisty, který byl nalezen na periferii města

Olomoucký soud otevřel případ vraždy policisty z Olomouce z února 2015. Muž byl nalezen oběšený na periferii města. Policie věc původně vyšetřovala jako sebevraždu, nakonec detektivové dospěli k závěru, že za jeho smrtí stojí někdo jiný. Z vraždy je obžalovaný Česlav Hurina, kterému hrozí až 20 let vězení, vypovídat odmítl. Policistův kolega Rudolf Bajtek obžalovaný za neposkytnutí pomoci před soudem potvrdil, že mělo jít o předem domluvenou fingovanou sebevraždu. Hurina však podle něj nakonec nechal muže na laně viset.

Událost se stala na začátku února 2015, pár dní poté, co po třiatřicetiletém policistovi bylo vyhlášeno pátrání. V té době policistu prověřovala Generální inspekce bezpečnostních sborů, a to kvůli jeho podezřelým aktivitám a vazbám na Hurinu, který byl údajně policistovým informátorem z podsvětí. „Pro Hurinu to vzhledem k jejich předchozím společným protiprávním aktivitám představovalo ohrožení, že se sám ocitne v hledáčku orgánů činných v trestním řízení, a proto dospěl k rozhodnutí, že jmenovaného policistu usmrtí," uvedl žalobce Jakub Grmela.

Původně podle něj začali plánovat útěk, nakonec Hurina podle obžaloby přišel s nápadem předstírané sebevraždy na mostě v Černovíře s tím, že se pak policista dostane na psychiatrii. „Muž přitom důvěřoval Česlavu Hurinovi a v domnění, že bezprostředně po zavěšení dojde k přeříznutí lana a k jeho okamžité záchraně, s provedením předstírané sebevraždy souhlasil," uvedl Grmela. Hurina však policistu nechal podle obžaloby na laně viset a utekl. Bajtek se poté šel po kolegovi podívat, visícímu muži ale podle obžaloby neposkytl pomoc a s Hurinou následně odjel.

Hurina dnes před soudem odmítl vypovídat, Bajtek však tvrzení obžaloby potvrdil. V den, kdy policistu všichni hledali, jej prý potkal v hospodě v Žeravicích u Přerova. „Řekl mi, že do práce už nenastoupí, že nechce být zatčený," popsal Bajtek. Po původním plánu ohledně útěku padl podle něj nápad s fingovanou sebevraždou. „Měl jsem ho odřezat já, ale nesouhlasil jsem s tím. Nevěřil jsem tomu, že by se něco takového mohlo stát, že by to mohli udělat. Po deseti až 15 minutách přišel Hurina s tím, že se to posralo a že si to hodil," popsal Bajtek. Vypověděl, že vyběhl k mostu a začal na kolegu volat. Na zábradlí pak spatřil provaz a napjaté lano. „Neslyšel jsem žádný zvuk, v tom přijel Hurina a začal řvát, ať sednu do auta. Byl jsem v šoku. Sedl jsem do auta a odjeli jsme," doplnil Bajtek.

Případ byl na samém počátku prověřován jako sebevražda, vyšetřování se poté ujali detektivové z olomoucké expozitury Národní centrály proti organizovanému zločinu a začali odkrývat podezřelé okolnosti. Zločin se detektivům podařilo objasnit téměř po třech letech. Soud má projednávání kauzy naplánováno na celý týden, kdy budou postupně vypovídat svědci. V pátek by měli vypovídat prostřednictvím videokonference i odsouzení z heřmanické věznice. Rozsudek však tento týden nepadne.

Autoři | Foto By Fext [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], from Wikimedia Commons

Štítky soud, vražda, policista, oběšení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.