úterý 19. března 2024 Josef

Muzeum umění otevře výstavu ilustrátora Jiřího Šalamouna

Muzeum umění v Olomouci otevře příští týden výstavu jednoho z nejvýznamnějších českých ilustrátorů Jiřího Šalamouna. Prostory muzea zaplní nejen jeho ilustrace včetně například Maxipsa Fíka či Pana Tau, ale i jeho grafická tvorba a volné kresby. Expozice ponese název No tohle!?, muzeum ji pořádá při příležitosti autorových osmdesátin. Otevřena bude od 29. ledna do poloviny května.

Podle kurátorky Anežky Šimkové výstava v Muzeu moderního umění představuje především návrhy ilustrací ke třem desítkám vybraným knižním titulům, což zahrnuje kolem 600 kreseb a kresbiček. "Kromě toho návštěvníci uvidí také autorovy volné kresby, koláže, samostatné litografie, návrhy maket knih i knihy samotné," uvedla Šimková.

Návštěvníci olomoucké výstavy spatří například pět originálních ilustrací ke knize Rudolfa Čechury, autorovi Maxipsa Fíka. Postavě, která je často vnímána jako synonymum pro Šalamounovu tvorbu, navíc pořadatelé částečně zasvětí i doprovodný program. "Do jisté míry představuje Maxipes Fík v Šalamounově tvorbě svět sám o sobě, patřil jen dětem, vycházel vstříc dětské fantazii a představám o dobrodružství, hlavně však vycházel z pocitu důvěrného a bezpečného prostoru domova," podotkl autor koncepce výstavy Jan Rous.

Výstava však podle Rouse neopomine ani další Šalamounovy legendární ilustrace. Chybět tak nebude například Pan Tau Oty Hofmana, ale i autorovy ilustrační soubory k moderní americké literatuře, jako je Tracyho Tygr Williama Saroyana nebo knížka V melounovém cukru Richarda Brautigana. "Zastoupeny jsou také ilustrace k Tolkienově Hobitovi, v nichž Šalamoun mýtus přirozeného života posouvá do mytického světa dějin. Všechny tři tituly přitom byly vnímány mladou generací jako únikové prostory v mizérii normalizačního socialismu," dodal odborník na dějiny české knižní kultury. 

Výstava má podle Rouse být především poctou autorovi a jeho všestrannému talentu. Muzeum umění připravuje k této výstavě i doprovodný program orientovaný na všechny věkové skupiny. Kromě animačních programů pro školy i dospělé nabídne například speciální komentovanou prohlídku s kriminalistou Janem Lisickým, který diváky provede především hororovou a detektivní částí výstavy. V plánu je také filmový večer v Divadle hudby nebo znalostní kvíz ve spolupráci s olomouckou knihovnou.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.