pátek 26. dubna 2024 Oto

Na silnicích v kraji je místy ledovka, všechny cesty jsou ale zatím sjízdné

Na silnicích v Olomouckém kraji se v noci kvůli dešti a teplotám kolem bodu mrazu začala tvořit nebezpečná ledovka, na kterou řidiči navzdory noční údržbě vozovek můžou narazit i dnes ráno. Všechny silnice v kraji jsou po chemickém ošetření zatím sjízdné, řidiči by ale měli být velmi opatrní, řekli dispečeři správy silnic. Dohlednost na silnicích v Olomouckém kraji ráno snižuje mlha.

S namrzajícími silnicemi od časných ranních hodin bojují správci silnic na Prostějovsku. "Máme tady mlhu a silnice, které jsou chemicky udržované, jsou mokré a místy namrzají. Venku máme veškerou techniku," uvedl dispečer prostějovské správy silnic.

Na Prostějovsku ráno namrzají hlavně vozovky na mostech či silnice v otevřených úsecích. "Je to dost nebezpečné, protože řidiči jedou po mokré vozovce a najednou vjedou na namrzlou část. Je to problém na celém Prostějovsku," upozornil dispečer. Například u obce Ivaň dnes ráno podle informací Ředitelství silnic a dálnic ČR na kluzké vozovce havarovaly tři automobily. Nehoda se zřejmě obešla bez zranění.

V jednom kole jsou kvůli ledovce i cestáři na Jesenicku. "Od večera byla celkem honička hlavně na Javornicku a Vidnavsku. Řidiči říkali, že se kvůli ledovce nedalo ani vystoupit z auta," řekl dnes dispečer jesenické správy silnic.

Silnice na Jesenicku proto celou noc udržovala posypová auta, avšak pozdější déšť podle dispečera chemický posyp z vozovek smyl. "Musíme je znovu posolit. Žádné velké problémy hlášeny zatím nejsou a vozovky jsou s opatrností sjízdné," podotkl.

Ledovka se v noci tvořila i na sousedním Šumpersku. "Kolem půlnoci totiž začalo pršet. Sypače ale vyjely už v deset hodin večer na preventivní posyp, takže je všechno s opatrností sjízdné," uvedl dispečer šumperské správy silnic, podle kterého jsou ošetřeny chemicky udržované vozovky i cesty, jejichž sjízdnost se udržuje pomocí inertních materiálů.

Preventivní chemický posyp byl v noci kvůli dešti či mrholení proveden i na Olomoucku a Přerovsku. "Kolegové to včas podchytili. Vozovky jsou po nočním chemickém posypu holé a mokré. Na všech vozovkách samozřejmě nabádáme ke zvýšené opatrnosti," uvedl dispečer olomoucké správy silnic.

Čtěte více:

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.