pátek 26. dubna 2024 Oto

V Jeseníkách se při sjezdu z Ovčárny ošklivě zranil koloběžkář

Při sjezdu na sportovní koloběžce se dnes odpoledne v Jeseníkách těžce zranil muž, který na silnici z horského střediska Ovčárna pod horou Praděd ve velké rychlosti narazil do svodidla a vážně si poranil páteř. Vrtulník zraněného koloběžkáře transportoval do nemocnice, řeklJiří Hejtmánek z Horské služby Jeseníky.

Koloběžkář spadl na silnici, která spojuje chatu Ovčárna s parkovištěm Hvězda. Muž podle Hejtmánka zřejmě nezvládl řídit rychle jedoucí sportovní koloběžku. „Nás ihned po nehodě zavolala slečna z firmy, která provozuje půjčovnu koloběžek. Když jsme přijeli na místo, zjistili jsme, že ostatní koloběžkáři se muži, který byl při vědomí, snaží pomoci," uvedl Hejtmánek.

Horší záchranáři těžce zraněného koloběžkáře ošetřili a na místo byla povolána sanitka i vrtulník leteckých záchranářů. „Posádka sanitky pak poskytla zraněnému infúzi a kolega jel na Hvězdu, kde dosedl vrtulník. Tam naložil lékaře a záchranáře letecké záchranné služby a odvezl je na místo," popsal složitou záchrannou akci Michal Vávra z Horské služby Jeseníky. Letečtí záchranáři zraněného koloběžkáře v sanitce převezli k vrtulníku a ten jej transportoval do nemocnice.

„V posledních letech se sjezd na koloběžkách stává v našich horách velkou atrakcí. I když se jedná o zdánlivě jednoduchou zábavu, faktem je, že při nepozornosti může dojít k ohrožení zdraví či dokonce života," upozornil náčelník Horské služby Jeseníky Michal Klimeš, podle kterého by lidé při jízdě na koloběžce měli být velmi opatrní. „Mám za to, že by měli používat při takových sjezdech i rukavice, cyklistické přilby i jiné ochranné pomůcky," dodal.

Autoři | Foto Horská služba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.