neděle 5. května 2024 Klaudie

FOTO/VIDEO: Šimon Pelikán představil nový Ološlap. Jméno Žánek dostal po zesnulém olomouckém hrdinovi

Ve středu 13. listopadu v 9:00 byl na Výstavišti Flora v Olomouci představen druhý Ološlap. Jmenuje se Žánek a je pojmenován po zesnulém olomouckém mladém muži, který se při snaze o záchranu topícího se dítěte na Mlýnském náhonu v Olomouci utopil.

Nový Ološlap je postaven podle designu legendárního Volkswagenu T1, manuální šlapání posádky je však zachováno. Žánka můžou poprvé lidé vidět už v pátek 15. listopadu v centru města.

 

Návrh nového vozítka pochází od Jozefa Mrázka, samotný stroj je pak pojmenován po Honzovi Usnulovi, kamarádovi Šimona Pelikána. Ten v roce 2011 skočil do Mlýnského náhonu a snažil se zachránit topící se dítě. „Myslím, že kdyby tu Žánek mohl být s námi, líbilo by se mu, co jsme vytvořili. Věřím, že by byl v našem týmu po mém boku," řekl Šimon Pelikán.

Nové vozidlo vznikalo necelý rok, pojme až 13 pasažérů a jeho inovativní konstrukce je z lehkého hliníku. Bude tedy nepoměrně lehčí, než předchozí stroj - zajistí tak pasažérům v kombinaci s elektromotorem komfortní jízdu bez přílišného úsilí.

Žánek bude veřejnosti představen v pátek 15. listopadu na Dolním náměstí, kdy se také začne prodávat u lidí oblíbený Olopunč.

Autoři | Foto

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.