pátek 26. dubna 2024 Oto

V Lipníku na začátku srpna odstartuje unikátní výstava mapující historii legionářů z Přerovska

V Lipníku nad Bečvou na Přerovsku se na začátku srpna otevře výstava mapující činnost československých legií v Rusku v roce 1917. Zaměří se na zapojení legionářů z Přerovska a Hranicka, věnována bude především legionáři, výtvarníkovi a zejména známému přerovskému cukráři Miloši Sumovi. Expozice v lipnickém Domečku se otevře při příležitosti stého výročí bitvy u Zborova.

Výstava ponese název Miloš Sum - Československá legie a "Zborováci" okresu Přerov. „Na velkoformátových panelech budou představeny obrazové a textové dokumenty vztahující se k činnosti československých legií v Rusku v roce 1917, včetně zapojení legionářů z Přerovska a Hranicka, například Karla Janouška, pozdějšího brigádního generála. Ukážeme také význam zborovských oslav v první republice," uvedla za pořadatele výstavy Kristina Sehnálková.

Autoři výstavy chtějí poukázat i na dobré jméno, které si českoslovenští legionáři v cizině vysloužili. „Chrabrost našich vojáků a jejich bojové odhodlání zvýšily vážnost československých jednotek nejen v očích zahraničních politiků, ale i samotných zajatých vojáků. To mělo za následek, že československé vojenské jednotky na ruské frontě již čítaly 40.000 mužů, a tak v říjnu 1917 byl ustanoven dobře vyzbrojený Československý armádní sbor se dvěma divizemi o deseti plucích a dvěma dělostřeleckými brigádami a dalšími specializovanými oddíly," uvedl autor výstavy Jiří Lapáček.

Návštěvník se seznámí s podstatnými momenty z aktivní účasti Miloše Suma v legiích a z anabáze a návratu do vlasti. „Z deníkových zápisků vznikl po letech Deník 1915 - 1920, jehož doprovodem je více než 100 kreseb, v nichž zachytil život v těpluškách, pohledy na krajinu a nejrůznější budovy, fyziognomii Burjatů a zaznamenal si i písmo burjatské a japonské. S některými z těchto kreseb se návštěvník bude mít možnost na panelech seznámit," doplnil Lapáček.

Bitva u Zborova, jejíž sté výročí výstava připomíná, se odehrála 1. až 2. července 1917 na území dnešní Ukrajiny. Byla prvním významným vystoupením československých legií na východní frontě. Československé jednotky u Zborova dokázaly proti dvojnásobné přesile projít pětikilometrové území protkané čtyřmi dobře opevněnými liniemi. Výstava bude otevřena od 7. do 23. srpna.

Autoři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.