sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Betonovou zeď proti povodním v Přerově doplnilo mobilní hrazení

Protipovodňovou zeď v Přerově, která byla vybudována v letošním roce, mohou od včerejška hasiči v případě ohrožení záplavami doplnit mobilním hrazením. Tyto zábrany mají město ochránit před padesátiletou vodou. Stály více než 10 milionů korun.

Téměř půlkilometrovou betonovou zeď, která byla postavena na nábřeží Edvarda Beneše v Přerově jako ochrana před záplavami, od vřerejšího dne doplnilo mobilní hrazení. Vkládat ho vždy budou dobrovolní hasiči do proluk v zídce. Hrazení definitivně uzavřelo druhou etapu protipovodňových opatření, která má tuto část města ochránit před padesátiletou vodou, řekla mluvčí radnice Lenka Chalupová. Celá stavba přišla na 13 milionů korun. Přerov zasáhly katastrofální záplavy v roce 1997.

Mobilní hrazení převzalo město od Povodí Moravy. "Tato hrazení budou v případě povodní vkládat do proluk přerovští dobrovolní hasiči. V nejbližší době bude rovněž zhotoven kontejner, který hasičům umožní včasné dopravení zábran na místo," uvedl Tomáš Staněk, který má na přerovském magistrátu na starost krizové řízení. Stavba 470 metrů dlouhé protipovodňové zídky na nábřeží Edvarda Beneše byla dokončena letos. Kvůli stavbě muselo jít k zemi pět desítek javorů, které nahradí stovky keřů.

Přerov od loňska chrání betonová zídka i před areálem Kazeta, na levém břehu Bečvy. Její stavba přišla na 6,3 milionu korun. "A další etapy protipovodňových opatření se aktuálně projektují. Konkrétně se jedná o opatření v blízkosti tenisových kurtů a o záchytný profil plavenin v Prosenicích," doplnil náměstek přerovského primátora Petr Měřínský.

Protipovodňová ochrana Přerova je podle mluvčí radnice Chalupové součástí koncepce ochrany Pobečví před velkou vodou, který se skládá ze dvou etap. V první etapě budou postavena liniová opatření, která ochrání obce a města podél vodního toku. Hlavní opatření druhé etapy bude představovat výstavba vodního díla Skalička. Po její dostavbě bude podle zástupců povodí ochrana zvýšena až na průchod povodně z roku 1997, kdy Přerovsko zalila stoletá voda.

Rozvodněná Bečva zatopila v roce 1997 téměř celé město. Živel tehdy napáchal škody za 1,6 miliardy korun. Povodňová vlna zasáhla město 7. července. Zaplavila větší části města až do výše tří metrů, Přerov byl neprůjezdný. Po záplavách bylo vydáno 47 demoličních výměrů, staticky bylo narušeno 23 domů. Zatopených bylo dohromady 250 domů a 226 obecních bytů. Při odstraňování následků povodní vyvezlo město na 20.000 tun odpadu.

Autoři | Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.