pátek 26. dubna 2024 Oto

Další kus Olomouce pro cyklisty

Další část Olomouce bude skvěle dostupná i na kole. Novou část mezinárodní cyklotrasy totiž v těchto dnech začali stavět dělníci v olomoucké čtvrti Povel. Stavba jeden a půl kilometru dlouhého úseku s asfaltovým povrchem bude stát zhruba šest milionů korun a dokončena má být v červnu. Drbně to sdělil primátor Martin Major (ODS).

Nová cyklostezka, která bude součástí Moravské cyklotrasy, povede ulicemi Velkomoravská, Schweitzerova a Slavonínská. Stavební stroje se v městské části Povel nezastaví téměř tři měsíce. "Ještě před začátkem letních prázdnin tak budou mít cyklisté v Olomouci k dispozici další úsekcyklostezky, která jim umožní bezpečnější pohyb městem. Olomouc se tak navíc postupným budováním jednotlivých částí trasy napojuje na projektdálkové mezinárodní Moravské stezky," uvedl Major.    Společně s již vybudovanou stezkou v této části města vytvoří nová část Moravské cyklotrasy úsek dlouhý 1827 metrů. Upraveny budou dvě autobusové zastávky, osazeno veřejné osvětlení a v plánu jsou i sadové úpravy. "Dobudovaný úsek tak včetně veškerých souvisejících úprav přijde na zhruba šest milionů korun. Velkou část nákladů by přitom měla pokrýt dotace zRegionálního operačního programu Střední Morava, a to ve výši až 85 procent," podotkl Major. Kvůli stavbě Moravské cyklotrasy bude v ulicích Schweitzerova, Slavonínská a Jeremiášova několik dopravních omezení. Stavební práce omezí také přístup na některé chodníky, posunuto je také několik zastávek MHD. "Odměnou za tyto dočasné nepříjemnosti však bude komfortnější a bezpečnější jízda na kole další částí Olomouce," uvedl Major.   

V Olomouci je zhruba 60 kilometrů cyklostezek. V minulém volebním období město vybudovalo zejména kvůli problémům s výkupy potřebných pozemků jenjednu cyklostezku. Město se však věnovalo přípravě nových projektů, které zahájilo v tomto volebním období. Například loni na podzim byla otevřenacyklostezka spojující městskou část Černovír s nedalekou obcí Hlušovice. Stavba více než dva kilometry dlouhého úseku na frekventované cyklotrase z Olomouce do Šternberka stála šest milionů korun.  L.Behingerová/ ČTK
 

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.