pátek 26. dubna 2024 Oto

Do Olomoucké muzejní noci se zapojí přes čtyřicet institucí, bude jezdit i speciální autobus

Na čtyři desítky muzeí, galerií a dalších kulturních institucí po celém městě se v pátek 15. května zapojí do druhé Olomoucké muzejní noci. Od 18 hodin do půlnoci mohou celé rodiny většinou bezplatně navštívit nejen výstavy, ale také programy pro děti, koncerty, komentované prohlídky, workshopy, autorská čtení a další akce.

Díky podpoře ze strany města Olomouc zájemcům zjednoduší cestování speciální „muzejní“ autobusová linka. Orientaci v bohatém programu pak usnadní aplikace pro chytré telefony.

Loňský první ročník celoměstské muzejní noci se podle vedoucího oddělení kultury olomouckého magistrátu Radima Schuberta těšil nebývalému zájmu veřejnosti. „Vloni se zapojilo téměř třicet kulturních institucí a tisíce návštěvníků proudily městem až do pozdních nočních hodin. Bylo to skvělé,“ vzpomněl Schubert, který doufá, že minimálně stejný zájem o bezplatnou prohlídku a doprovodný program budou lidé mít i v letošním roce. „Letos je přihlášených muzeí, galerií a dalších kulturních stánků ještě o deset více. Jsou mezi nimi samozřejmě Muzeum umění a Vlastivědné muzeum, ale nechybějí ani například nedávno otevřená Pevnost poznání, Knihovna města Olomouce, Umělecké centrum Univerzity Palackého, kino Metropol nebo forty v Křelově, Radíkově, a nově také Lazecký nebo na Nové Ulici a řada dalších,“ shrnul Schubert.

Na všech místech si v pátek 15. května od 18 do 24 hodin návštěvníci mohou prohlédnout aktuální expozice a vybrat si i z bohatého doprovodného programu. „Za velmi dobré považuji to, že se podařilo dohodnout speciální autobusovou linku,“ doplnil Radim Schubert. „Je obtížné z tak velkého množství akcí vybrat jednu konkrétní, všechny si zaslouží pozornost. Velmi zajímavé mi připadá třeba zapojení Českého rozhlasu Olomouc s možností vyzkoušet si práci rozhlasového moderátora,“ komentoval program muzejní noci náměstek olomouckého primátora Pavel Urbášek. Výraznou letošní novinkou je Pevnost poznání, kde bude zdarma otevřena expozice Věda v pevnosti. „A pokud vydrží dobré počasí, díky špičkovým astronomickým dalekohledům pronikneme noční oblohou až ke hvězdám,“ dodává Martina Vysloužilová z Pevnosti poznání.

Podrobný program najdou zájemci na internetových stránkách www.olomouckamuzejninoc.cz. Na stejném místě je také vyvěšený jízdní řád autobusové linky, která propojí všechny muzejní lokality. „Autobus pojede od Hlavního nádraží až do Radíkova a zpět přes centrum do Křelova a Horky nad Moravou,“ přiblížil vedoucí oddělení kultury. Majitelům chytrých telefonů navíc město nabízí volně ke stažení aplikaci, která obsahuje všechny potřebné informace.

Festival muzejních nocí, který vyhlašuje Asociace muzeí a galerií ČR ve spolupráci s ministerstvem kultury, navazuje na Mezinárodní den muzeí připadající na 18. května. Výstavní síně během festivalu zůstávají otevřeny do pozdních večerních hodin a nabízejí návštěvníkům netradiční program. Do loňského 10. ročníku se zapojilo 421 institucí ze 137 měst. V Olomouci je hlavním organizátorem právě oddělení kultury magistrátu, město zaplatí i společné náklady. Programy na jednotlivých místech už hradí příslušné instituce.

Zdroj: olomouc.eu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.