úterý 16. dubna 2024 Irena

Olomoucká premiéra filmu Gravitation nabídne příběhy sportovců popírající zemskou přitažlivost

Freeride motocross, BMX, street workout, freerunning, parašutismus, stunt riding, snow, skate, wakeboarding – převážně nová sportovní odvětví, která si však rychle získávají na oblibě a navíc se v nich Čechům pořádně daří. Právě spojení sportů dělá z Gravitation český i světový unikát. Devadesátiminutový dokument vypráví příběhy mistrů světa, držitelů světových rekordů, ale hlavně lidí, kteří si jdou za svým snem. Na velkém plátně dokument představí tvůrci Petr Špetla a Denisa Gumbírová. Premiéra snímek čeká 7. listopadu v kině Metropol v Olomouci.

Film se natáčel poslední dva roky po celé České republice a potažmo světě, protože obsahuje záběry od Spojených států po Čínu. Kreativní základna ale sídlí v Olomouci, proto zde bude mít film i premiéru. A to 7. listopadu v 19 hodin v kině Metropol; za účasti sportovců, tvůrců a se společnou diskuzí po promítání. Lístky jdou do předprodeje v pátek 2. října. 

Ústředním tématem filmu je totiž překonávání gravitace – síly, která táhne člověka k zemi fyzicky, ale i psychicky ve formě strachu a předsudků. Každý z devíti sportovců má vlastní návod, jak s ní bojovat a dohromady tak film působí jako neředěná dávka motivace. Nápad spojit myšlenky a názory sportovců pod jednu hlavičku se zrodil před třemi lety. „Natáčel jsem sportovní videa a viděl jsem, jaký mají úspěch u diváků na youtube. Zároveň jsem se potkával každý týden s jiným sportovcem, poslouchal ho a začal toužit potom dát jejich názory dohromady,“  vzpomíná na prvotní impuls tvůrce Petr Špetla.

Oslovil sportovce, se kterými už spolupracoval, jako freerunery Jima Dohnala a Tomáše Zonygu, jezdce freestyle BMX Michaela Berana, propagátory street workoutu rappera Revoltu a Adama Raw nebo Ferdu mravence extrémních sportů Jana Kaňůrka. S dalšími se seznámil až díky natáčení samotného filmu – jako se stuntriderem Martinem Krátkým, vítězem X-Games ve freeride motocrossu Liborem Podmolem a vítězem světového poháru parašutistou Jakubem Pavlíčkem. Při jejich výběru hrál hlavní roli příběh. „Máme tam kluka, který v podstatě přežil vlastní smrt. Skočil trik, spadnul na hlavu a zlomil si vaz. Podle doktorů měl šanci na přežití jedna ku tisíci. Pak kluka, kterého ve škole šikanovali. Revolta s Adamem Raw zase dokázali udělat z něčeho, co mohl dělat prakticky každý, trend, a tak dále. Každý má své místo v příběhu,“  nechává nahlédnout do klíčových událostí dokumentu Špetla, kameraman, režisér a producent v jednom.

Po portfoliu sportovců rozšířil Špetla také tým tvůrců – o skladatele Karla Antonína, kameramana Patrika Semlbaura z Grip Tv a režisérku a střihačku Denisu Gumbírovou, která měla jako novinářka praxi v kladení otázek: „Při natáčení rozhovorů jsem kladla důraz na to, aby sdělení filmu bylo univerzálním poselstvím o cestě za štěstím a sport byl jenom působivá líbivá kulisa a mohli si ho tak užít i lidi, kteří nejsou vyložení sportovní nadšenci. Jestli to tak opravdu vyzní, už musí posoudit diváci.“

V příštím roce pak plánují tvůrci projekce po celém území ČR a speciálně na základních školách a dětských domovech: „Víme, že tam je motivace a i kdyby se nám povedlo přimět jen jedno dítě, aby si našlo svůj sen a šlo za ním, bude to za to stát,“  doplnila Gumbírová.

Tisková zpráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.