čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

ANKETA: Na internetu visí petice za obnovení olomouckého orloje. Podepsali byste?

Na internetu se na začátku ledna objevila, petice, jejíž podepsáním souhlasí dotyčný s uvedením olomouckého orloje do původního stavu, tedy do stavu, jak vypadal před druhou světovou válkou. Během ní byl orloj poškozen a následně přebudován Karlem Svolinským v duchu socialistického realismu.

Petice, která se objevila na internetu 5. 1. 2016 a ihned získala téměř dvě stě podpisů. Poté o její podepsání zájem opadl, do dnešního dne má petice 355 podpisů.

Organizátor petice, Tomáš Strakoš, uvedl na internetu tento popis: "My, níže podepsání občané Olomouce,  i ti,kterým není jedno, jaká je podoba našeho orloje, vyzýváme primátora města, aby bylo zahájeno jednání o obnově původní podoby orloje. Prosím ty,kteří si myslí, že je na čase navrátit podobu připojili svůj podpis," zveřejnil na serveru petice24.com.

U petice se rojí jak souhlasné komentáře, tak i ty odporující: "Současná podoba orloje dává Olomouci něco, co nikde jinde na světě nemají. Opravdu jste ochotni obětovat světový unikát za orloj barokní, kterých je jak ve světě, tak i v republice přece jen podstatně víc?," hlásá uživatel s přezdívkou spideyx v jednom z komentářů na webu petice. Mezi souhlasné komentáře pak patří třeba ten od Marie Koliskové: Budovatelská podoba orloje je v rozporu s dobou, kdy orloj vznikl. Byl rekonstruován násilně a nesmyslně. Nic proti panu Svolinskému, ale k orloji patří apoštolové," napsala.

Olomoucký orloj se nachází na Horním náměstí od 15. století. Ve světě se jedná o unikát, protože ve světě existuje jen pár dalších heliocentrických orlojů. Podle výzkumů byl prostor radnice pro orloj upraven v roce 1474, první písemná zmínka pak existuje od roku 1519.

Orloj byl několikrát přestavován, postupně se na něm objevil třeba sv. Václav, ale třeba i Tři králové na velbloudech. V rozmezí let 1947 – 1955, po zničení orloje za 2. světové války, byl přebudován Karlem Svolinským ze Sv. Kopečku na současný vzhled.

Petice je k dispozici zde.

Podpořili byste myšlenku obnovení olomouckého orloje?

Celkem hlasovalo328 čtenářů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.