pátek 26. dubna 2024 Oto

Na hrad Helfštýn se chystá několik set kovářů z celého světa

Na středověký hrad Helfštýn na Přerovsku zamíří poslední víkend v srpnu několik set kovářů z celého světa. Na mezinárodní setkání Hefaiston by podle kastelána Jana Laura mělo letos dorazit až 600 účastníků, mezi nimi i Australané.

Na hrad nedojedou s prázdnou, tamní prostranství ozdobí několik set exponátů včetně rozměrných plastik. Své umění předvedou také přímo před očima návštěvníků, na hradě budou mít k dispozici desítku kovářských výhní.

Přípravy podle kastelána vrcholí. Už před týdnem bylo registrováno 350 lidí, řada dalších se hlásí i po termínu či přímo při zahájení akce. "Reálný odhad počtu letošních aktivních účastníků je 550 až 600 uměleckých kovářů, zámečníků, podkovářů, šperkařů, cizelérů, platnéřů či historiků řemesel. Očekáváme mistry z 20 zemí světa. Nejdále to k nám budou mít Australané, letos jich má dorazit šest, což je dosavadní maximum. Nejvíce bude Čechů a Slováků, ale tradičně silný zájem cítíme z Německa, Rakouska, Belgie a Itálie," řekl Lauro.

Setkání mistrů černého řemesla promění hrad v galerii pod širým nebem. "Prozatím registrujeme kolem dvou set exponátů od miniaturních šperků až po obří plastiky vážící několik set kilogramů," uvedl Lauro. Počet exponátů se ještě rozšíří. Loni na hradě jich mohli návštěvníci obdivovat 282, dalších 33 prací vzniklo o víkendu u deseti tamních kovářských výhní.

Exponáty budou kováři na hradě instalovat v pátek 25. srpna, vystaveny budou po celý víkend. Kromě sledování mistrů u výhní čeká návštěvníky Hefaistonu doprovodný program. Na hrad zamíří například skupina Hradišťan, Tomáš Kočko a Orchestr a také cimbálová muzika Okybača. V programu je také kovářský trojboj, uvádí hrad na svých stránkách www.helfstyn.cz.

Hefaistonu bude předcházet Kovářské fórum, které bude letos v režii ukrajinského mistra Iliji Popjuka a jeho spolupracovníků. Popjuk, který dříve na Hefaistonu získal za svá díla řadu ocenění, vytvoří před očima návštěvníků exponát, který natrvalo ozdobí prostory hradu. Při práci je budou moci sledovat lidé po celý týden kromě pondělí, kdy je hrad uzavřen.

Hefaiston se na Helfštýně letos koná pošestatřicáté. Loňský jubilejní ročník největšího evropského setkání uměleckých kovářů si nenechalo ujít přes 10.000 lidí. Návštěvnost byla srovnatelná s předchozími ročníky, přispělo k tomu i slunečné počasí. Setkání uměleckých kovářů je největší akcí hradu, sezona tam však jejich odchodem ještě nekončí.

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.