pátek 26. dubna 2024 Oto

Cena Václava Buriana, mezinárodní soutěž v současné poezii, proběhne v Divadle na cucky

Na konci září se uskuteční druhý ročník Ceny Václava Buriana Olomouc. Živá, komentovaná mezinárodní básnická soutěž proběhne v Divadle na cucky. Na programu je vedle kvalitní poezie také diskuze a koncert.

Na den svatého Václava, tedy 28. září, proběhne v nových prostorách Divadla na cucky na Dolním náměstí druhý ročník Ceny Václava Buriana. Jedná se o mezinárodní soutěž v poezii, která chce navázat na odkaz legendárního olomouckého novináře, polonisty a básníka Václava Buriana, který žil v letech 1959 až 2014.

V kategorii Za poezii jsou letos nominováni čtyři tvůrci, každý z jiné země. Českým zástupcem je pražský básník píšící pod pseudonymem Elsa Aids. Další účastnicí je slovenská básnířka Anna Ondrejková, dále pak polský překladatel a básník Tomasz Różycki a také rakouský tvůrce Jörg Zemmler. Tuto čtveřici bude ve veřejné diskuzi hodnotit mezinárodní porota, kterou tvoří Petr Borkovec, Leszek Engelking, Sabine Eschgfäller, Mária Ferenčuhová, Tomáš Tichák a primátor města Olomouce Antonín Staněk.

 „V českých zemích jde o ojedinělý pokus, jak nově definovat literární soutěž,“ vysvětluje David Voda, předseda výboru pro Cenu Václava Buriana. „Inspiraci pro tento koncept jsme získali v němockojazyčném prostředí,“ dodává. Vítěz soutěže získá odměnu v podobě 1000 eur. V kategorii Za kulturní přínos pro středoevropský dialog převezme cenu legendární slovensko-maďarský publicista László Szigeti.

Soutěž letos proběhne v Divadle na cucky na Dolním náměstí. Básnické klání bude probíhat od 15 do 18 hodin. Po vyhlášení výsledků soutěže, výherce Ceny diváků a debatě Pavla Šaradína s Lászlem Szigetim a slovenským filozofem Miroslavem Marcellim pokračuje program v Hospodě U Musea, známé spíš jako Ponorka. Zde vystoupí pražská zpěvačka Monika Načeva a převede tak jedno z prvních koncertních provedení nového alba Průvan v hlavě na básně Sylvy Fischerové, které vyjde koncem září na vinylu. Na koncertě vystoupí také hráči na gramofony Dj Five a Tentato.

Prvním laureátem v kategorii Za poezii se loni stal český básník Milan Děžinský, cenu v kategorii Za kulturní přínos ke středoevropskému dialogu převzal polský bohemista, překladatel a publicista Aleksander Kaczorowski. Letošní ročník se rozšířil o německojazyčnou poezii a bude součástí Polských dnů v Olomouci, které ke svému jubileu pořádá katedra polonistiky Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Během večera bude rovněž představen knižní výběr z publicistiky Václava Buriana nazvaný Budoucím čtenářům starých novin.

Autoři | Tisková zpráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.