pátek 26. dubna 2024 Oto

Na kole z Olomouce až do Loučan

Další cyklotrasu začnou brzy budovat v Olomouci. Tentokrát trasa spojí Olomouc z Neředína obce Křelov, kde povede kolem oblíbeného fortu, Ústín, Vojnice, Těšetice a Loučany. Město Olomouc chce stezku budovat společně se všemi obcemi, které stezka propojí.

Jedná se o významnou turistickou trasu, již dnes často využívanou k cestám ve směru do Drahanské vrchoviny. Starostové všech obcí, které se nacházejí na této trase, se dohodli že na tuto cyklotrasu připraví společně projekt.

„Při stavbě chceme maximálně využít toho, že na této trase jsou již dnes použitelné, i když nezpevněné polní cesty, na kterých chceme aplikovat novou, levnější technologii, využívající asfaltového recykláž. Věříme, že se dííky tomu podaří na propojení této trasy najít prostředky v rozpočtech jednotlivých obcí rychleji,“ říká náměstek olomouckého primátora Ivo Vlach.

Na jednání se starosty bylo dohodnuto, že příslušné obce ležící na trase (Olomouc, Křelov, Ústín, Těšetice, Loučany) spolu uzavřou partnerskou smlouvu o vybudování integrovaného projektu cyklotrasy Olomouc – Loučany. "Je to již osvědčený model, který se využil při budování Moravské cyklotrasy, kdy v roce 2008 podepsalo 10 obcí takovou dohodu, a můžeme říct, že až na jeden úsek spojující Nemilany a Kožušany bude celá cyklotrasa, v délce 25 kilometrů letos hotová," doplnil náměstek Vlach. Téměř 11 kilometrů této trasy leží na území města Olomouce. Moravská cyklotrasa vstupuje do Olomouce u Jezera Poděbrady v Řepčíně, projíždí územím sedmi městských částí a město Olomouc opouští v Nemilanech, kde zbývá letos dokončit dva úseky kolem rybníku Hamrys a při vjezdu do Nemilan. „Jsem rád, že za město Olomouc budeme letos hotovi, a celá trasa bude pro cyklisty připravena,“ dodává náměstek Ivo Vlach.

Pokud jde o trasu do Loučan, podle Ivo Vlacha by mohla být hotová do tří let. Náklady je prý zatím nemožné určit. (ber)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.