pátek 26. dubna 2024 Oto

Na opravu silnic Olomouckého a Zlínského kraje jde 310 milionů

Na lepší silnice se mohou těšit řidiči na střední a východní Moravě. Olomoucký a Zlínský kraj totiž získaly téměř 310 milionů korun na rekonstrukci 25 kilometrů silnic II. a III. tříd. Do seznamu jsou zahrnuty i opravy osmi mostů. Peníze pocházejí z dotací Regionálního operačního programu (ROP) Střední Morava. Jde o jedny z posledních dotací rozdělovaných v programovém období let 2007 až 2013. ČTK to řekla mluvčí Úřadu Regionální rady Střední Morava Michaela Linhartová.

"Výzva vyhlášená v listopadu loňského roku byla zaměřena na stavební úpravy a případné rozšíření, modernizace a výstavbu souvislých úseků silnic II. a III. třídy. V rámci výzvy mohly své projekty předložit kraje a organizace zřizované nebo zakládané kraji. Dotacemi v celkové výši téměř 310 milionů korun bude podpořeno 14 projektů, které byly výborem regionální rady schváleny k dopracování," uvedla Linhartová.

V Olomouckém kraji bude podle tohoto seznamu rekonstruováno sedm úseků silnic s dotací 149 milionů korun. Opravena bude například část komunikace mezi Ústínem a Olomoucí, v Dlouhé Loučce bude vybudován nový most a úsek silnice, ve Strukově, Držovicích a Říkovicích se rekonstrukce týká mostů, které jsou součástí komunikace. Rozsáhlé opravy se plánují také ve Zlínském kraji, kde bude opraveno sedm silnic včetně tří mostů s dotační podporou 160 milionů Kč. "Stavební úpravy a modernizace se dotknou například komunikace z Rokytnice do Jestřábí, silnice v Ostrožské Lhotě či průtahu obcí Zdounky, rekonstrukce se dočká například také most ve Zlechově," doplnila mluvčí úřadu.

Největší dotaci získal projekt Ředitelství silnic Zlínského kraje na rekonstrukci silnice II. třídy mezi Uherským Ostrohem a Hlukem v úseku Ostrožská Lhota. Na opravu čtyřkilometrového úseku přispěje ROP Střední Morava 64 miliony korun. V Olomouckém kraji bude největší investicí pětikilometrový úsek silnice II. třídy mezi Uničovem a Šternberkem. Z evropských dotací bude na tento projekt vyplaceno 57,7 milionu korun.

Výše schválených dotací z ROP Střední Morava na opravy silnic už dosáhla 4,5 miliardy korun. Olomoucký kraj získal 2,1 miliardy a Zlínský kraj 2,4 miliardy korun. Do dnešního dne bylo v obou krajích zrekonstruováno 116 kilometrů silnic nižších tříd.  (ČTK)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.