čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Olomoucká radnice odkoupí dalších deset procent akcií akvaparku

Zastupitelstvo Olomouce dnes s předstihem schválilo smlouvu o převodu dalšího balíku akcií společnosti Aquapark Olomouc, která provozuje městský akvapark. Radnice za deset procent akcií na konci letošního roku zaplatí 41,4 milionu korun a její podíl ve firmě Aquapark Olomouc tak vzroste na 95 procent. Díky schválení smlouvy může radnice posledních pět procent akcií akvaparku získat se slevou 3,5 milionu korun, řekl zastupitelům primátor Martin Major (ODS).

Akvapark, který byl otevřen v roce 2009, nechala vybudovat radnice se sdružením firem Atzwanger, Gemo a Skanska. Majoritním akcionářem firmy Aquapark Olomouc byla původně společnost TECPROM s 55procentním podílem. Město drželo 45 procent akcií. Olomouc později od firmy TECPROM podle dohody odkoupila za 138 milionů korun 40 procent akcií akvaparku. Na konci letošního roku má radnice koupit dalších deset procent akcií a posledních pět procent získá v roce 2017.
   

"Za tři měsíce budou na území města Olomouce komunální volby a i z důvodu této změny může dojít k jakémusi prodloužení projednávání odkupu této (desetiprocentní) tranše akcií, tak jsme se na základě porady v radě rozhodli, že tento materiál předložíme s mírným časovým předstihem," uvedl Major. 
  

Předčasné schválení smlouvy na odkup deseti procent akcií akvaparku navrhla firma TECPROM, která výměnou za to městu nabídla slevu 3,5 milionu korun z kupní ceny za posledních pět procent akcií. Původně mělo město v roce 2017 za tyto akcie zaplatit 27,1 milionu korun, po slevě to bude 23,66 milionu korun. Celkem tak radnice za 55 procent akcií akvaparku zaplatí 203 milionů korun.
    

Akvapark se od otevření v roce 2009 neobejde bez dotací města. V roce 2011 radnice akvaparku platila téměř 30 milionů korun, které firma použila na provoz a splátky investičního úvěru. Předloni byla dotace zvýšena na 45 milionů korun. S její pomocí by měl akvapark do roku 2026 úvěr splatit.
   

Předloni firma Aquapark Olomouc snížila ztrátu na 5,7 milionu korun z 26,9 milionu korun v roce 2011. Její kumulovaný prodělek dosáhl bezmála 80 milionů korun. Provoz akvaparku bude podle náměstka primátora Iva Vlacha (TOP 09) ještě zhruba dva až tři roky prodělečný. Ztráty by už ale neměly být tak vysoké jako v předešlých letech. Celkové náklady na vybudování akvaparku přesáhnou miliardu korun.
   

Městský akvapark loni po předchozím poklesu vykázal vyšší návštěvnost i tržby. Zatímco v roce 2011 si přišlo užít vodních radovánek 221.000 lidí a o rok později jich bylo 180.000, loni se počet návštěvníků akvaparku zvýšil na 185.681. Tržby ze vstupného do akvaparku v loňském roce vzrostly meziročně o devět procent na 20,44 milionu korun.
   

Proti výstavbě akvaparku protestovala iniciativa Naše Olomouc. Její stoupenci argumentovali tím, že provoz bude ztrátový a město by nemělo suplovat roli podnikatelů. Olomoucký akvapark je druhou nejnavštěvovanější atrakcí v kraji. Prvenství patří zoologické zahradě na Svatém Kopečku.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.