pátek 26. dubna 2024 Oto

Hledá se adept na letošní vánoční strom. Víte o nějakém? Dejte vědět skrze formulář v článku!

Urostlý krásný strom zdobívá centrální plochu vánočního městečka, které každoročně v prosinci vyroste na Horním a Dolním náměstí v Olomouci. Tradicí se už stalo, že strom pokaždé městu a hostům Vánočních trhů věnuje některý Olomoučan.

Radnice se tedy proto znovu obrací na občany se stejnou prosbou: Máte-li na svém pozemku strom, který bude nutné pokácet a přitom by mohl ozdobit vánoční náměstí, darujte jej městu.

„Obracíme se na občany, firmy či různé instituce na území města Olomouce se žádostí o nabídnutí vánočního stromu z vlastních pozemků pro Olomoucké vánoční trhy,“ říká náměstek primátora Pavel Urbášek. „Mělo by jít o stromy, které je potřeba z různých důvodů pokácet, například hrozí jejich zřícení, kořeny prorůstají do základů domu a podobně, takže je jejich využití pro vytvoření vánoční atmosféry ideálním řešením,“ upřesňuje náměstek Urbášek.

O jaký strom by se mělo jednat? Musí to být jehličnan o optimální výšce mezi 12 a 20 metry a samozřejmě by měl být co nejvíce souměrný. U vybraného stromu pak město na své náklady zajistí pokácení a odvoz na náměstí k radnici. Termín zasílání nabídek je do 24. října.

Tento způsob zajištění vánočního stromu město Olomouc poprvé vyzkoušelo v roce 2009. Hned v prvním roce v celorepublikové soutěži získal strom na Horním náměstí první cenu jako nejhezčí vánoční strom České republiky. "Vždy mi bylo líto krásných vzrostlých stromů, kterými se města na Vánoce chlubila a které byly pokáceny v lesích. My jsme před lety zvolili jiný přístup a zatím nám to vychází. V minulých letech jsme vybrali opravdu krásné stromy," dodává vedoucí oddělení kultury Radim Schubert.

Máte tip na letošní vánoční strom? Dejte vědět skrze tento formulář přímo lidem na radnici!

Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Tisková zpráva | Zdroj olomouc.eu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.