pátek 26. dubna 2024 Oto

Obyvatel Olomouckého kraje bude dál ubývat, odhadují statistici

Počet obyvatel Olomouckého kraje, který se už několik roků snižuje, bude klesat i v následujících letech. Na demografický vývoj bude mít negativní vliv klesající porodnost a stěhování obyvatel do jiných regionů. Průměrný věk obyvatel Olomouckého kraje se bude postupně zvyšovat. Vyplývá z to výsledků projekce obyvatelstva v krajích ČR do roku 2050, kterou dnes zveřejnil Český statistický úřad. Na konci loňského září v Olomouckém kraji žilo zhruba 636.600 obyvatel.

Nejvíce dětí se v posledních letech narodilo v Olomouckém kraji v roce 2009, kdy statistici evidovali 7134 novorozeňat. Poté křivka porodnosti začala opět klesat. "Tento trend bude pokračovat i v následujících letech, a to i přes předpoklad zvýšeného počtu dětí narozených jedné matce. Podle věkové struktury totiž dojde ke snížení počtu potenciálních rodiček," uvedli statistici.
   

ČSÚ vypočítal, že počet narozených dětí bude v Olomouckém kraji klesat až do roku 2031, kdy by se jich mělo narodit 4551, tedy o více než třetinu méně než v roce 2009. "Další roky se očekává zvýšení počtu narozených dětí, ale jejich počet nepřesáhne 5000 narozených v jednotlivých letech," upozornili statistici.
   

Počty zemřelých budou v nejbližších letech spíše stagnovat na hodnotách kolem 6700 obyvatel Olomouckého kraje. "Z věkové struktury obyvatel kraje lze usuzovat, že postupně dojde ke zvyšování počtu zemřelých," píše se ve zprávě ČSÚ. V Olomouckém kraji ale roste průměrný věk dožití. Za posledních dvacet let se hodnota naděje dožití u mužů zvýšila o 6,1 roku na 74,28 let a u žen o 4,6 roku na 80,98 let. V roce 2050 bude mít narozená dívka šanci se dožít bezmála 88 let a narozený chlapec 83 let.
   

"Přirozený přírůstek zaznamenaný v kraji v letech 2006 až 2010 se již opakovat nebude. Rozdíl mezi počtem živě narozených a zemřelých bude nadále záporný s tím, že po celou dobu projekce bude zjištěný přirozený úbytek stále vyšší," upozornili statistici. Ubývat lidí bude také kvůli migraci. Statistici předpokládají, že až do roku 2021 se více lidí z Olomouckého kraje vystěhuje, než se přistěhuje. "Následně bude obyvatel kraje vlivem stěhování přibývat, tyto přírůstky však budou velice nízké," uvedli.
   

Počet lidí starších 65 let bude v Olomouckém kraji narůstat. Zatímco nyní mají na obyvatelstvu Olomouckého kraje podíl 17,1 procenta, tak v roce 2050 jich bude třetina. "Trend stárnutí obyvatelstva se projeví i v růstu průměrného věku. Hodnota tohoto ukazatele poroste plynule po celé období a z hodnoty 41,5 let v roce 2013 vzroste na 49,3 let na začátku roku 2051," vypočítali statistici.
   

V Olomouckém kraji loni za první tři čtvrtletí klesl počet obyvatel o 1024 na 636.585 lidí. Na úbytku obyvatelstva se opět podepsala migrace i přirozený úbytek, tedy více zemřelých než narozených. Počet obyvatel se loni do září mírně zvýšil pouze na Olomoucku.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.