pátek 26. dubna 2024 Oto

Olomoučané protestují proti přemístění pošty, podepisují výzvu

Veřejnou výzvou a sepisováním petic se rozhodla část Olomoučanů vyjádřit svůj protest s plánovaným přemístěním pobočky České pošty z náměstí Republiky do nově otevřené nákupní Galerie Šantovka. Lidé upozorňují na to, že pošta na dosavadním místě má kvalitní dostupnost a její přemístění by se dotklo řady firem a institucí. Zástupci pošty už dříve vzkázali, že pošta bude přestěhována v příštím roce. Podle primátora Martina Novotného (ODS) kritizovanému kroku nemůže město nijak zabránit.

Autoři veřejné výzvy uvádějí argumenty pro zachování této pobočky jako například kvalitní dostupnost, návaznost na veřejnou dopravu či dostupné parkování. "Vítáme vznik další pobočky České pošty, která by byla poštou úložní pro domácnosti v městské části Nové Sady. Zrušení pobočky na náměstí Republiky však nepřispěje ke kvalitnější dostupnosti ani pro domácnosti a firmy sídlící v centru města, ba ani pro domácnosti a firmy sídlící v městské části Nové Sady," informoval dnes ČTK jeden z tvůrců veřejné výzvy, architekt a urbanista Petr Daněk.

Podle autorů výzvy rušení veřejných služeb v centru města také nepřímo ovlivňuje míru konkurenceschopnosti ostatních veřejných, poloveřejných nebo soukromých služeb. Přesunutí pobočky by podle nich znevýhodnilo malé a střední podnikatele sídlící v okolí náměstí Republiky.

Výzvu její autoři adresovali zástupcům České pošty, ale i primátorovi. Tomu vytýkají, že o kroku pošty město vědělo, ale nic nepodniklo. Novotný však tento týden novinářům řekl, že přestěhování pošty radnice nijak neovlivní a nenese za to ani zodpovědnost. Mluvčí pošty Marta Selicharová v Olomouckém deníku nedávno uvedla, že cílem pošty je nabídnout služby co největšímu spektru zákazníků s parametry pobočky podle nejnovějších trendů. Od adresy v novém obchodním centru si pošta slibuje zvýšení výnosů a zkvalitnění služeb.

K veřejné výzvě se připojily i instituce sídlící v blízkosti pobočky. Od pondělí 23. prosince se k ní budou moci připojit i další lidé prostřednictvím podpisových archů. Budou zhruba měsíc umístěny na nejrůznějších místech v okolí pobočky pošty.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.