pátek 26. dubna 2024 Oto

Voda v Plumlovské přehradě se podle hygieniků zlepšila

Voda v nově rekonstruované Plumlovské přehradě se oproti minulému týdnu po posledním měření hygieniků zlepšila. Podle odborníků je vhodná ke koupání a sinic je výrazně méně. Bez problémů vyšla z měření také přírodní jezera Poděbrady u Olomouce. Dnes to řekl Karel Freudmann z Krajské hygienické stanice v Olomouci.

Kvalitu vody na Plumlovské přehradě hodnotí nyní hygienici po vzorcích odebraných v pondělí na stupni dvě z pětibodové škály. "Je to zlepšení stavu. Situace ve výskytu sinic se značne zlepšila, jejich počet výrazně poklesl. Jde o vodu vhodnou ke koupání a pravděpodobnost vzniku zdravotních potíží je nízká," uvedl Freudmann.
   

Minulý týden hodnotili odborníci vodu z nádrže jako vodu se zhoršenou jakostí na stupni tři. Kvalitu vody do třetího stupně z pětibodové škály bzařadili hygienici na základě zvýšeného množství sinic a chlorofylu. Podle zástupců Povodí Moravy, které nádrž nákladně rekonstruovalo, šlo však o přechodný jev. Dnes to potvrdili hygienici. Podle nich se počet sinic řídí například obsahem živin v nádrži, rychlosti přítoku a odtoku, vliv na to má  i vzdušné proudění a cirkulace mezi jednotlivými vrstvami vody v nádrži. "Záleží i na druhové skladbě sinic, některé z nich přetrvávají pouze krátce," dodal hygienik.
   

Přehrada byla kvůli čištění dna a opravě hráze vypuštěna v závěru roku 2009 a její postupné napouštění bylo zahájeno loni na jaře. Povodí Moravy do čištění dna a opravy hráze investovalo zhruba 270 milionů korun. Přehrada by v regionu mohla oživit turistický ruch, který po vypuštění vodního díla hodně ochabl. Kvalita vody se zde proto bedlivě sleduje. 
   

Bez problémů se mohou nadále koupat lidé v přírodních jezerech Poděbrady, kde je situace podle hygieniků tradičně dobrá a voda je zde vhodná ke koupání. Kvalitu vody budou hygienici sledovat nadále, další výsledky budou znát za týden.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.