pátek 26. dubna 2024 Oto

Vítr stále neutichl, déšť zvedá Bečvu

Hasiči v Olomouckém kraji stále zasahují kvůli popadaným stromům či uvolněným krytinám. V souvislosti se silným větrem už zaznamenali devět desítek výjezdů, především na Přerovsku. Spadlé stromy dnes ráno zastavily provoz na železniční trati mezi Hanušovicemi a Starým Městem. Nikdo nebyl zraněn. Vodohospodáři vyhlásili kvůli vzrůstající hladině Bečvy první stupeň v Teplicích nad Bečvou na Přerovsku.

"Hasiči stále vyjíždějí, ale není to již tak intenzivní," řekla dnes dopoledne mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková. Stejně jako celý čtvrtek odklízejí převážně popadané stromy a větve na komunikacích, vyjížděli také ke stromům spadlým na rodinné domy, ve dvou případech zajišťovali střešní krytiny a utržené dráty elektrického vedení. Podle policie není dosud v Olomouckém kraji v souvislosti s počasím uzavřena žádná komunikace.
   

Silný vítr ráno vyvrátil stromy na regionální železniční trať mezi stanicemi Hanušovice a Staré Město pod Sněžníkem. "Zajistili jsme náhradní dopravu autobusy. Trať by měla být zprovozněna zhruba v poledne," řekla  mluvčí Českých drah Kateřina Šubová. Před zastavením provozu najel na této trati u obce Chrastice osobní vlak do spadlého stromu. "Ke zranění osob nedošlo a škoda dosud nebyla zjištěna," řekla policejní mluvčí Irena Urbánková.
   

Kvůli dešti stoupají v regionu hladiny řek, situace však zatím není dramatická. "První stupeň povodňové aktivity je vyhlášen na Bečvě v Teplicích nad Bečvou, na druhý stupeň to zatím nevypadá. Na ostatních místech v Olomouckém kraji zatím povodňových stupňů dosaženo nebylo," řekla dopoledne dispečerka Povodí Moravy. Podle mluvčího hranické radnice Petra Bakovského jsou malé toky zatím bez problémů. "Bečva v posledních hodinách stagnuje, déšť už není tak silný," uvedl Bakovský.

Vzrůstající tendenci má také podle informací na www.pmo.cz řeka Bečva také v Dluhonicích u Přerova. Dá se očekávat, že hladiny řek budou ještě stoupat. V sousedním Zlínském kraji již hladina Rožnovské Bečvy dosáhla druhého povodňového stupně, tedy pohotovosti.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.