pátek 26. dubna 2024 Oto

Nový školní rok v Olomouci přivítal na tisíc prvňáčků

Olomoucké základní školy přivítaly v první den nového školního roku 1154 žáků prvních tříd. To je o šedesát méně než v loňském roce. Nejvíce prvňáčků nastoupilo do ZŠ Stupkova, kde jich poprvé usedlo do lavic 88.

Návštěva primátora ve Fakultní základní škole dr. Milady Horákové

Hned první školní den přišel do Fakultní základní školy dr. Milady Horákové v Rožňovské ulici primátor Antonín Staněk. Ten si pro děti připravil proslov a popřál jim do nového školního roku to nejlepší. Přeji vám také hodné, ale zároveň přísné a spravedlivé paní učitelky. A rodiče prosím, aby škole důvěřovali a byli učitelům nápomocni při výchově dětí. Když se jim bude dařit, tak je chvalte. Když nebude, buďte jim oporu a dejte jim naději,“ řekl na slavnostním zahájení primátor Staněk.

Nové zateplení pro mateřskou školu Rožňovská

Další primátorovy kroky mířily do mateřské školy Rožňovská. Ta v současné době získává nové zateplení obvodového pláště a střešní konstrukce. „Zajímá mě, jak postupují stavební práce, které jsou plánovány na celkem čtyři měsíce a probíhají za plného provozu mateřinky,“ poznamenal primátor Staněk s tím, že náklady na energetická opatření jsou téměř 16 milionů korun.

Investice v hodnotě několika desítek milionů

Investice do základních a mateřských škol dosáhly letos několika desítek milionů korun. „Největší investiční akcí v tomto roce, kde stavební práce nepřerušily ani prázdninové měsíce, je přístavba učeben a vybudování nové jídelny s výdejnou na Základní škole Hálkova. Investice přesáhne dvacet milionů korun a hotova by měla být nejpozději do konce listopadu,“ uvedl investiční náměstek primátora Filip Žáček.

Během letních měsíců pokračovaly stavební úpravy v celkové výši 12 milionů korun také v Mateřské škole Svatoplukova, kde dají vzniknout i novým třídám. Ani Základní škola Mozartova nezůstává se zlepšeními pro své žáky pozadu a nový školní rok zahajuje přípravou na rekonstrukci hřiště. Předpokládané náklady se vyšplhají k 8,7 milionům korun. „Tento školní rok, který bude pro žáky i učitele ve znamení budování nového hřiště, jsme spojili se soutěží, kdy žáci školy výtvarně ztvární hřiště svých snů,“ objasnil náměstek Žáček, který zde žáky při zahájení školního roku přivítal spolu s náměstkem Martinem Majorem.

Dva měsíce prázdnin využily základní školy rovněž k plánované údržbě a drobným opravám, jejichž celková hodnota přesáhla 19 milionů korun. Nejčastěji se jednalo o malování tříd, úpravy sanitárních zařízení, rekonstrukce šaten, opravy oken a dveří nebo podkládku nové podlahové krytiny.

Autoři | Tisková zpráva | Foto pexels.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.