pátek 29. března 2024 Taťána

Olomoučtí chirurgové odletěli do Jordánska. Budou tam pomáhat syrským uprchlíkům

Trojice traumatologů Fakultní nemocnice Olomouc odletěla do jordánského Ammánu. Do oblasti Blízkého východu ovšem odborníci na úrazovou chirurgii MUDr. Petr Špiroch, Ph.D., MUDr. Jaromír Freiwald a MUDr. Pavel Korpa nemíří v žádném případě odpočívat.

Cílem jejich cesty je tamní nemocnice, kde už počtvrté v rámci vládního, zdravotně humanitárního programu MEDEVAC budou pomáhat syrským uprchlíkům. Během šestidenního pobytu by měli provést až dvacet operací.

Olomoučtí traumatologové budou pomáhat syrským exulantům bez dokladů a prostředků, kteří by si jinak zdravotní péči nemohli dovolit. „Na místě máme spolupracovníka – jordánského ortopeda, který vybírá mezi potencionálními pacienty takové, jimž můžeme s naší specializací pomoci. Jsou to lidé, kteří utrpěli vážné úrazy, a jejich zranění se jim špatně zhojila nebo nebyla odborně ošetřena,“ popsal Jaromír Freiwald. Jedná se především o zranění, která už byla ošetřena místními lékaři, ale nevhodným způsobem. „Budeme tam pouze pár dní, předvýběr je tedy velmi důležitý. Díky němu se můžeme věnovat skutečně jen těm pacientům, pro něž bude naše léčba znamenat přínos a zlepšení kvality jejich života,“ doplnil Petr Špiroch.

Lékaři z Olomoucké fakultní nemocnice do Jordánska míří už počtvrté. „Budeme tentokrát působit v jiné nemocnici, která je údajně jednou z nejlepších ve městě. V té předchozí měli kolegové potíže se sterilitou,“ podotkl Jaromír Freiwald.

Autoři | Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.