sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

V Olomouci otevřelo lokomoční centrum Jitrocel, pomůže zejména dětem s mozkovou obrnou

V Olomouci se dnes otevřelo nové lokomoční centrum Jitrocel poskytující jednu z nejúčinnějších a nejmodernějších metod terapie TheraSuit, takzvanou terapii v kosmickém oblečku. Určena je zejména dětem s dětskou mozkovou obrnou, ale i dospělým s poruchou hybnosti po úrazech. Vybudování centra stálo dva miliony korun. Jde o první zařízení svého druhu v krajském městě a svým vybavením zřejmě i jediné v Olomouckém kraji, řekl dnes novinářům manažer centra Stanislav Birčák.

Metoda TheraSuit byla patentována v roce 2002 v Americe, originální obleky jsou vyráběné v USA a stojí 40.000 až 70.000 korun. Olomoucké lokomoční centrum je vybaveno třemi závěsnými rehabilitačními zařízeními, do kterých lze podle potřeby instalovat další rehabilitační techniku. „Kosmické oblečky umožňují dětem se postavit a cvičit v polohách, které jsou jim jinak nedostupné kvůli jejich postižení," uvedl Birčák.

Speciální oblek metodu původně vytvořili ruští vědci, kteří zkoumali možnosti, jak zamezit poškozování pohybového systému kosmonautů kvůli snížené gravitaci po návratu z vesmíru. „Tato metoda byla poté v Americe rozvinuta a patentována. Jsou vytvořeny i speciální terapie, které jsou postaveny právě na používání těchto oblečků," řekl manažer centra.

Na vlastní kůži jej dnes vyzkoušela devítiletá Eliška s dětskou mozkovou obrnou, která se tak díky němu dokázala za pomoci chodítka projít před zraky návštěvníků centra. Další možností je cvičení v 3D zařízení - kleci, která je vybavena závěsy či kladkami. „Části oblečku jsou propojeny speciálními elastickými gumičkami, které nám pomáhají nastavit tělo co nejblíže normálu. Obleček tvoří vnější opěrnou kostru a napomáhá klientovi pohyb provést správně a co nejlépe. Pohyb je tak plynulejší a koordinovanější," řekla fyzioterapeutka Iva Minaříková.

Nestátní zdravotnické rehabilitační zařízení Jitrocel vzniklo v roce 2012. Poskytuje služby zejména dětem s dětskou mozkovou obrnou. Sídlí v areálu v Mozartově ulici, kde má zázemí i dětský stacionář a speciální škola. Centrum má 50 klientů a podle Birčáka má kapacitu ještě pro stejný počet klientů, kterým může poskytnout speciální neurorehabilitační intenzivní pobyt. Jitrocel je součástí skupiny Jitro, zřizovatelem je stejnojmenná nezisková organizace.

 

Autoři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.