pátek 26. dubna 2024 Oto

Miminka v prostějovské nemocnici dostanou slavné pletené chobotničky

Jsou hebké, barevné a pomáhají nedonošeným dětem v inkubátoru. Řeč je o ručně háčkovaných chobotničkách, které pro novorozenecké oddělení Nemocnice Prostějov vyrobila Lenka Hrůzová a Petra Konštacká. Bavlněné figurky s chapadélky podle nejnovějších zjištění pozitivně působí na vývoj novorozenců, kteří z vážných důvodů nemohou být u matky.

„Chobotničky vyrábíme i s mou maminkou asi od června, kdy jsem na tento nápad i podrobný návod narazila na internetu. Od té doby jsme jich vyrobily několik desítek a jsme moc rády, že takto pomohou dobré věci,“ uvedla jedna z autorek bavlněných chobotniček Petra Konštacká a dodala, že výroba jedné chobotničky trvá kolem tří hodin.

Bavlněné hračky jsou vyrobeny z nezávadných a hypoalergenních materiálů, které je možné běžně prát v pračce. Chapadla chobotnic novorozencům připomínají pupeční šňůru, takže jsou klidnější a cítí se bezpečněji. „Některá miminka se v inkubátoru drží gumových hadiček a různě s nimi manipulují. Proto jim dáváme bavlněné chobotničky, které jsou na pohmat příjemnější,“ vysvětlila vrchní sestra gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice Prostějov Bc. Věra Tisoňová s tím, že chobotničky si pak maminky berou z porodnice s sebou domů, jako vzpomínku na první dny svého děťátka.

Tisková zpráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.