pátek 29. března 2024 Taťána

ANKETA: Jaký olomoucký park máte nejraději?

Připravili jsme si pro vás novou anketu, tentokrát na téma olomoucké parky. Hlasujte, který park v Olomouci je podle vás ten nejlepší!

Bezručovy sady

Park Bezručovy sady vznikl na přelomu 19. a 20. století, kdy se na tomto místě začaly dělat první úpravy a vysazovat nové stromky a další zeleň. V místech, kde se dnes nachází krásný olomoucký park, byly ve 30. letech 19. století katastrofální hygienické podmínky, neboť do těchto míst zatékaly všelijaké splašky z domů stojících na hradbách. Vše se spravilo vybudováním kanalizace a nové cesty. Na tomto místě se nachází například Jihoslovanské mauzoleum, což je společná hrobka s pozůstatky jihoslovanských vojáků, kteří zde zahynuli během první světové války.

Smetanovy sady

Tento park vznikl v roce 1820, kdy byly osázeny pevnostní plochy na západním obvodu města. Tento park má 710 m dlouhou alej s kaštany a lípami vyřezanými do vysokých rovných stěn. Asi o 100 let později byla na tomto místě odhalena socha Bedřicha Smetany, podle něhož dostaly sady své jméno, které nosí dodnes. Ve Smetanových sadech můžete najít spoustu zajímavostí, například jeden z nejstarších druhů jinanu dvoulaločného na světě, známého jako Ginkgo biloba.

Čechovy sady

Park Čechovy sady vznikl ve 30. letech 19. století. S propuknutím prusko-rakouské války bylo několik stromů vykáceno, po skončení války bylo místo opět obnoveno a vznikl zde veřejný park. Čechovy sady jsou parkem určeným především k odpočinku. V parku, kromě různých druhů dřevin, lze najít spoustu vzácných exponentů jako je například socha Boženy Němcové, Památník osvobození Olomouce z roku 1945 nebo pomník věnovaný olomouckému grafikovi Karlu Wellnerovi od sochaře Karla Lenharta.

 

Jaký olomoucký park máte nejraději?

Celkem hlasovalo148 čtenářů

Autoři | Foto Jan Hrinda, www.honzayk.cz, mapy.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.