pátek 26. dubna 2024 Oto

Komentář: Dvě rozdílné tváře Olomouce - školní a prázdninová verze města

V Olomouci žije přibližně sto tisíc obyvatel. Je tak šestým nejlidnatějším městem České republiky. S příchodem léta však počet obyvatel rapidně klesá a to kvůli studentům, kteří se vrací z hanácké metropole zpátky domů.

V létě turisté fotící si památky, na podzim studenti tlačící se v tramvaji. V noci prázdné město, nebo ulice plné podnapilých studentů. To jsou dvě rozdílné verze Olomouce. Ten kdo zažil obě, ví, o čem mluvím. Začátkem září se do města nahrnou studenti a všechno ožije. Najednou je tady přelidněno a zvláště kolem fakult to vypadá jako ve včelím úlu. Ne nadarmo se tak Olomouci říká studentské město.

Se začátkem léta přichází postupný odliv studentů. Během zkouškového období se koleje proměňují v poklidné místo a najednou se zdá, že Olomouc je taková smutnější. Jistě, má to i své výhody. Nemusíte se mačkat v hromadné dopravě, můžete najít v parku místo bez lidí, přímo ideální k relaxaci. V menze nemusíte stát fronty a všechno jde hladce. Jenže ono vám to začne chybět. Najednou si řeknete: „Kde je ta Olomouc, jak jí znám?“ V klubech je minimum lidí a na parketu nikdo netančí. Ne, že bych chodil během zkouškového do klubů. To jen čistě kvůli tomu abych nabral rešerše k článku.

Na druhou stranu neříkám, že prázdninová Olomouc je nudná. Najdeme tady spoustu akcí, které během školy neprobíhají. Například Shakespearovské slavnosti, Olomoucké kulturní prázdniny a další. Každý si něco vybere, a pokud ne, tak si můžete jen tak projít město a na závěr si sednout do některé z kaváren. O zajímavá místa tady není nouze.

Studentské město? O prázdninách ne

Konec semestru znamená i konec studentského města. Přesně o prázdninách přívlastek „studentské“ začne dávat smysl. Vždyť Olomouc tvoří z jedné třetiny právě studenti. Tahle třetina odjede domů a zůstanou zde „domorodci“. Pokud však nikdy nenavštívíte Olomouc přes prázdniny, tak tomu nemusíte věřit. Pro místní je tato změna mnohem citelnější než pro nováčky ve městě. „Když je někdo v Olomouci nový, tak ten rozdíl tolik nepociťuje. Jakmile je člověk ve městě déle a pozná Olomouc jak během školního roku, tak o prázdninách, tak je pro něj rozdíl jasně zřetelný,“ říká Tomáš Mazurka, magisterský student Přírodovědecké fakulty, který se do Olomouce přistěhoval za studiem.

Starší lidé žijící v Olomouci si už na změnu zvykli a nechtěli by na tom nic měnit. „Já jsem si za ty roky, co tady žiju, na ten rozdíl rychle zvykla. Kdyby se to změnilo a najednou by tady o prázdninách bylo tolik studentů, co přes školní rok, tak by to nebyla ta pravá Olomouc. Možná i proto jsem si Olomouc zamilovala,“ svěřila se Jana, prodavačka v obchodě, žije v Olomouci více jak 20 let.

„S nadsázkou řečeno se Olomouc přes léto změní ve vesnici. Takřka všichni se známe, a když někoho potkáš, tak víš, že tahle paní prodává boty, tenhle kluk prodává v kebabu. Během školy je to tady víc městské,“ uvedla Veronika Cecílie Bekárková, studentka Přírodovědecké fakulty a zároveň servírka v kavárně Kodó, bydlí v Olomouci od narození.

Noční život upadává

Vylidnění je znát hlavně ve večerních hodinách. Hlavní sezona akcí začíná společně se začátkem semestru. „Například o víkendu během léta jdeš kolem náměstí a ulice jsou skoro prázdné. Zároveň upadá i společenský život, není kde zajít. Jakmile začne nový semestr, tak se začnou objevovat welcome párty a všude se to hemží studenty,“ dodal Tomáš.

Oblíbený cíl turistů

Léto s sebou přináší i příchod turistů. Někteří studenti se naopak vydávají pryč z Olomouce, aby našli klidnější místo. „Když jsem byla v prváku a měla brigádu, tak mi Olomouc připadala jako město duchů. Poslední roky bydlím v centru a potkávám davy turistů, takže se zase naopak snažím klidit pryč. Je vidět, že Olomouc je jedno z hlavních turistických míst v České republice. Člověk tady za den potká třeba pět obrovských skupin turistů,“ uvedla Tereza Šimonová, magisterská studentka Filozofické fakulty.

Doplnění kofeinu před přednáškou

Kavárny jsou od nepaměti součástí všech velkých měst. Olomouc je co do počtu kaváren v pomyslném žebříčku poměrně vysoko. I zde zažívají rozdíl mezi létem a školou. „Přes školní rok je moje práce v kavárně hodně nárazová. V momentě, kdy je přestávka mezi přednáškami, tak se všichni nahrnou dovnitř a vařím jednu kávu za druhou. Člověk skoro nestíhá obsluhovat. O prázdninách takové návaly nezažíváme,“ svěřila se Veronika.

V samotných kavárnách můžete dobře pozorovat, jak se mění skladba lidí ve městě. Čistě studentským kavárnám o prázdninách pšenka nekvete. „Kavárny na Horním a Dolním náměstí bývají pořád stejně plné, protože je naplní pro změnu turisté. Naopak, některé vyloženě studentské kavárny se dokonce zavírají,“ dodala Tereza.

Obě verze města mají svoje kouzlo. Ať už se stane Olomouc městem duchů, nebo je naopak plné až prasknutí. Holt tady to má historický základ. Univerzita je tady už dávno a jinak tomu nebude ani v příštích letech. Každému bych doporučil zažít obě verze. O to víc vám bude Olomouc sympatičtější. Mnoho takových měst v Česku nemáme.

Čtěte více:

Autoři | Foto Jan Kvapil

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.