středa 24. dubna 2024 Jiří

GLOSA: 25 let bez Mercuryho… Čtvrtstoletí, které dokázalo, že byl v Queen nenahraditelný

Před pětadvaceti lety zemřel Freddie Mercury... Frontman jedné z nejoriginálnějších kapel minulého století, suverénní showman, majitel úžasného hlasu, milovník koček a nepřekonatelný pařmen. Chtělo se mi napsat „nezničitelný“, ale to vlastně nakonec tak nějak není pravda. Je to neuvěřitelné, 25 let, čtvrtstoletí... Takhle dlouho Queen ani nehráli. A kolik toho stihli. Kolik by toho společně ještě stihli. Ale bohužel.

Nabízí se otázka, jak se v posledních 25 let s Mercuryho odkazem nakládalo. Nejde jen vyloženě o jeho postavu, ale o samotné Queen, kteří s ním byli neodmyslitelně spjati. Ačkoliv to vypadalo, že to pánové po smrti vrchního principála definitivně zabalí, nestalo se tak. Máme být rádi? Nebo naopak? 

Samozřejmě někdo může podotknout, že je přece dobře, když kapela funguje dál. Že nadále udržuje geniální skladby při životě. Že prostě dělá radost. Já s tím souhlasím. Je to pravda… Na druhou stranu je třeba dodat, zda se až příliš nešlape po prvotním odkazu, kultu... 

Začněme od začátku. Nejdříve byl tribute koncert, ze kterého vznikl i živák. Skvělá záležitost, dle mého důstojné uctění památky (ač mnozí nemusí souhlasit, nikomu neberu). Pak přišla pecka. Rok 1995. Album Made In Heaven! Řadová deska Queen s Mercuryho hlasem! A ne jen tak ledajaká... Strhující, emotivní, krásná. Měla to být tečka, lepší finále si neumím představit. 

Jenomže konec to nebyl... Následoval výběr s novou skladbou, na které se podílela už jen přeživší trojice. Bylo to pěkné, ale tak nějak bez šťávy. Jen jednohubka? Ne! Po letech následoval comeback Queen, kdy se zpěvákem stal Paul Rodgers! Ačkoliv comeback... Basák John Deacon chyběl. Možná měl rozum. 

Mnozí fanoušci nevěřili, protože se spojilo zdánlivě nespojitelné. Majestátní Queen a bluesový frontman Free či Bad Company. Nefungovalo to... Prostě ne. Paul Rodgers je skvělý zpěvák, vždyť Free jsou ultraklasika, ale jsou to prostě dva úplně jiné světy. 

Queen dokonce zašli tak daleko, že natočili novou řadovku (někdo může říct, že šlo přece o kapelu Queen & Paul Rodgers, nikoliv Queen jako takové). Byl to průser... Z muziky Queen zmizely všechny prvky, díky kterým je miliony fanoušků zbožňovaly a stále zbožňují. Vzletnost, bombastičnost, jedinečnost, dokonalé melodie... To vše zůstalo kdesi v minulosti. Zbyla jen prapodivná syrovost. 

Paul Rodgers najednou z názvu Queen vymizel a objevil se nový frajer. Tentokrát Adam Lambert. Bezesporu skvělý zpěvák, který se ke kapele hodí jednoznačně víc. Jenomže tam, kde Mercury působil přirozeně, je Lambert spíše komický. A Queen, zdůrazňuji, že jde opravdu čistě jen o můj osobní pocit, začínají pomalu připomínat cirkus. 

Ale odkaz původní kapely žije. A je pravda, že obrovské návštěvnosti jejich koncertů dokazují, že je o staré hitovky stále zájem. Vlastně se není čemu divit, jsou nadčasové a mnohdy nepřekonatelné. Jen ten Mercury pořád chybí... 

Čtěte více:

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.