sobota 4. května 2024 Květoslav

Drink Olomoucké Drbny je na světě! Dejte si ho v olomouckých barech a přispějte na dobrou věc

V olomouckých barech a restauracích si nově můžete dát drink Olomoucké Drbny – a protože jsme mysleli jak na pány, tak i na dámy, tak jsme ho vymysleli hned v dvou různých variantách. Představujeme vám Něžnou a Ráznou Drbnu.

Ano, myslíte si to správně. Něžná Drbna je pro dámy – obsahuje sice tvrdý kubánský rum Havana Club Especial, zároveň ale také Aperol, Prosecco a Grenadinu, což z ní dělá osvěžující, mírně sladký drink.

Rázná Drbna je oproti ní její drsňácká varianta – míchá se v ní rum Havana Club Especial, Martini, Campari a Angostura.

A teď to nejdůležitější...

S každým drinkem, který si objednáte, uděláte radost rodičům pětiletého Jirky, který trpí vzácnou chorobou, syndromem Dravetové. Je to forma těžké epilepsie, laicky se jí říká také "katastrofální epilepsie". Průběh onemocnění je nepříznivý. Je charakterizovaný častými denními epileptickými záchvaty, které vedou k výrazným poruchám chování, autistickým rysům, agresivitě a psychomotorické nestabilitě.

Jirkovi život do mlýnku přimíchal další problém. Na jeho nemoc přímo navazuje fotosensitivní epilepsie, což znamená, že Jirka nemůže pohlédnout do přímého světla. To u něj vyvolává ihned další záchvaty. Ven se podívá jen v kočárku, s pokrývkou hlavy a za pomoci speciálních brýlí na očích. I to ale není stoprocentní záruka. Jeho rodiče přizpůsobili domov Jirkovým potřebám – v oknech mají závěsy, všechny žárovky mají ztlumené.

A teď k věci – rodiče staví v Luké u Bouzova domek přizpůsobený potřebám Jirky. Bohužel jim ale již nezbyly finanční prostředky na speciální venkovní žaluzie, přibližně 60 tisíc korun. Žaluzie jsou pro Jirku nezbytné, neboť jednak budou stínit prostory bytu tak, aby se Jirka mohl volně pohybovat, a jednak budou udržovat v domě chlad, protože přílišné teplo je další z věcí, která u Jirky vyvolává záchvaty.

Rozhodli jsme se pro výzvu – z každého drinku, který vypijete v jednom z partnerských barů, půjde deset korun právě na tolik potřebné žaluzie. Pomůžete tak usnadnit nejen Jirkovi, ale také jeho rodičům, Romaně a Jirkovi Lounovým, ke snadnějšímu životu.

Jirkovi můžete přispět i mimo drinky, a to libovolnou částkou na transparentní účet 3058303083/0800.

Drink vznikl pod rukama zkušeného barmana Tomáše Dudy v Osa baru, nenajdete ho však jen tam. Zde je seznam barů a restaurací, ve kterých můžete obě Drbny ochutnat. A pak znova. A znova…

Konvikt restaurant

Konvikt restaurant je stylová restaurace v samotném sdrci univerzitního města. Sídlí v budově Jezuitského konviktu a zaměřuje se na zážitkovou kuchyni.

www.konviktrestaurant.cz

Cuban Cocktail Bar OSA

Osa Bar právě v těchto dnech oslaví už své osmnácté narozeniny. Je to stálice mezi olomouckými bary a má velmi široké portfolium nabízených drinků a koktejlů – specialitou jsou převážně ty rumové. Zažijte autentické prostředí Kuby, které vybízí k ochutnání široké nabídky rumů z celého světa. Bar nabízí rovněž cateringové služby.

www.bar-osa.cz

Caffé Dieci & Cocktails

Kavárna v italském stylu, která nabízí nabídku těch nejlepších snídaní, připravované vždy s citem pro harmonii a dokonalost celku. Dezerty od oblíbených olomouckých cukrářek, které osobně dohlíží na kvalitu svých dezertů. Základem každého takové zařízení je výborná káva Café Reserva.  Držitelé ISIC karet sleva 10% na konzumaci. 

Facebook – Caffé Dieci & Cocktails

The BLACK STUFF Irish Pub & Whisky Bar

Irský pub a whisky bar The BLACK STUFF najdete na třídě 1. máje v Olomouci, pod Dómem Sv. Václava. Založen byl v roce 2003 a specializuje se na beer specials, whisky a drinky. Tento pub vyhrál CZECH BAR AWARDS a za dobu své existence si vydobyl reputaci i mimo region.

www.blackstuff.cz

Café Castle

Příjemná a útulná kavárna v historickém srdci Olomouce,kde se budete cítit jako na zámku. Po celý den si zde můžete dát nejen náš drink, ale také výbornou kávu nebo třeba točenou Plzeň.

Facebook – Café Castle

OpenWine Latino Bar

První vinný bar v Olomouci, kde můžete ochutnat prémiová lahvová vína, ale také koktejly a destiláty. Stylový bar sídlí přímo v historickém centru Olomouce.

www.latinobar.cz

Café La Fée

Cafe La Fée, kousek jižní Francie v centru Olomouce, to jsou domácí limonády, sladké i slané palačinky, čerstvé zákusky a výborná káva. Vše si vychutnáte ve stylovém interiéru nebo na naší tajné zahrádce. 

Facebook – Café La Fée

Chcete se se svým barem či restaurací zapojit? Napište na e-mail sefredaktor@olomouckadrbna.cz nebo volejte na číslo 774 407 490.

Tak na zdraví! A do dna!

Autoři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.