úterý 7. května 2024 Stanislav

Věci, bez kterých v Olomouci nemůžete existovat

Znáte to, v každém městě mají jiné zvyky – někde se pospíchá, jinde zase preferují rozvážnou chůzi. Někde zakopávate na ulici o vajgly a roztříštěné střepy lahví od piv, jinde procházíte rozkvetlým náměstím… No, zkrátka, každé město má svá pravidla, jak v něm přežít. Níže najdete pár věci, které je dobré mít v Olomouci.

Kolo

Hlavně v posledních měsících totální nezbytnost. Když jezdí tramvaj jen v půlce města a ve špičce autem v lepším případě ujedete kilometr tak za čtvrt hodiny, kolo je k nezaplacení. Ostatně, Rekola se tady chytla rychle, připadá mi, že u sloupů a ve stojanech v centru či na krajích města jich postává čím dál víc. Takže kdo v Olomouci šlape, jen jede. A kdo nešlape, ten sedí v autě a čumí na červenou na semaforu. Nebo na zadek dalšího auta v koloně na Velkomoravské.

Láska k historii

Ať už Olomoučák, Ostravák nebo Brňák (nebo Pražák, ať to máme komplet), všichni musíte uznat, že Olomouc je historický skvost. Opovažte se před Olomoučákem milující svoje město říct, že “ten morovej sloup vole na tom Horním náměstí, co je bajdvej níž než Dolní, máte pěkně zašlej”, případně “hej tak říkals, že Olomouc byla pevnost, tak tady tydle šutry jsou teda jako ty hradby, jo?”. Ne opravdu, važte slova. Opovrhování historií se v Olomouci nenosí.

Trpělivost

Hele, tohle je hlavně pro rychlolidi z hlavního města – my vám fakt na eskalátoru neuhneme nabok. Pěkně si počkáte, až dojede ten před váma až dolů…………………..taaaaaak. To stejné platí při nastupování do tramvaje či busu – prostě si počkáš, až všichni vystoupí, jo? Protože u nás není metro a když má náhodou autobus zpoždění, houby se stane.

Silná játra

Na Moravě se pije. Pivo, víno, tvrdej, to je jedno. Důležitý je vědět, že tady lidi hodně vydrží. Takže bez vytrénovanýho vnitřku fakt nemůžeš v olomouckých hospodách a barech existovat. A pozor, to nemluvím jen k přespolním, i mezi Olomoučáky jsou slabší kusy. To jsou ti, co překračujeme o půl jedenácté u Trojice, kde leží jak zlomená anténa od televize, zatímco my valíme do centra na další rundu.

Pár drobných v kapse

Jo, a budeš je potřebovat jak na hlaváku, tak v centru. Olomoučáci ví, že projít skrze tato místa bez toho, aniž by vás někdo nepoprosil o pár korun na čůčo je takřka nemožná záležitost. Takže, pokud jsi lidumil a nezabije tě dvacka (ale ne vcelku, radši rozměněnou na menší), tak rozhazuj. Uděláš jim radost.

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.