neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

GLOSA: Začala punčová sezona. Příští rok začneme rovnou v srpnu, ne?

Počasí už pomalu rezignovalo a chvílemi se zdá, že zima už je opravdu za rohem. Nedávno jsem si říkal, jak se těším na vánoční trhy a na to jak se zase „zpunčuju“. A ejhle. Trhy ještě nemáme, ale za to punče jsou tady. Na začátku října.

To jsem si takhle šel uprostřed týdne dát pár studených piv do hospody a procházel přes Dolní náměstí. Najednou vidím lidi, kteří postávají v Laffayetce před místní vinárnou a kouří se jim od pusy. Kuřáci to ovšem nebyli. Ti už pomalu mrznou. (Tipuju, že na Vánoce se stavy kuřáků rapidně sníží. Záleží, jak syrová zima nás čeká.) Místo cigarety měli všichni v ruce punče. Punč? Začátek října? Dobrý no. Jdu dál a na prázdno polknu.

Poptávka určuje nabídku

To jsem slyšel na ekonomce. Takže to je nejspíš pravda. Nebo naopak? Nevím, těmhle věcem nerozumím, ale rozumím tomu, že obchodníci chtějí prodávat. A vydělávat. A tak se tady objeví punč už v říjnu. Na druhé straně jsem si ještě nevšiml, že by obchoďáky byly vánočně vyzdobené. Řekl jim někdo vůbec, kolikátého už je? Velikonoce měly teda ošéfované líp.

Abych se vrátil k oné myšlence obchodníků a zákazníků. Můžeme se restauracím a prodejcům smát, že už prodávají punč, ale on to zas tak blbý nápad nebude. Podle mě moc dobře vědí, zda se jim vyplatí tento „vánoční“ nápoj prodávat už teď.

Pojďme punč prodávat celoročně

„Dáme si punč? - Jasně, aspoň jeden na zahřátí.“ Takhle většinou začíná alkoholický dýchánek, který skončí u šestého punče. Když to jde dobře. Ono, když někdo řekne, že si dal punč, tak to nezní tak příšerně. „Včera jsem si dal dva panáky vodky, jednu whisky a zapil to griotkou“ – pro tohle by už slušnější lidi pochopení neměli. Punč je prostě kouzelný nápoj, který umí hned několik věcí. Za prvé si nemusíte připadat jako alkoholik (i když alkoholik jste). Za druhé je to výborný vnitřní přímotop, který v předvánočním počasí oceníte. A poslední výhodou je fakt, že punč navozuje vánoční atmosféru. Postávat venku u stolečku s punčem v ruce má svoje kouzlo. Člověk se rázem ocitne v jiném světě. Při přičichnutí mi na mysli vyvstanou vzpomínky na Vánoce, když jsem byl ještě dítě. Ne, že bych chlastal už odmala. Ale jednoduše si punč spojím s Vánoci a také s laskavostí. Vánoce jsou totiž přece čas klidu a míru. „Nešahej mi na ten punč, smrade!“

Autoři | Foto Jan Kvapil

Štítky glosa, komentář, punč, zima, říjen, laffayetova

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.