pátek 29. března 2024 Taťána

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

KOMENTÁŘ: Izraelský zázrak nebo české selhání?

Znovu se ukázalo, že v krizi se ukáže reálná efektivita fungování systému. A také to, že každý systém je tak silný, jak silný je jeho nejslabší článek. V Česku opozice právem ve Sněmovně křičí, že očkování proti covidu nefunguje a je selháním vlády. V Izraeli proočkovali za tři týdny 20 procent populace. Z českého pohledu to zní skoro jako zázrak. Je to jejich zázrak nebo naše selhání?

Edvard Kožušník je olomouckým rodákem a absolventem hejčínského gymnázia. Je bývalým europoslancem (2009 -2014) za ODS, již několik let působí v soukromém sektoru v Bruselu a volném čase organizuje běžecké kurzy zdarma. 

Izrael má devět milionů obyvatel a je bezesporu politicky rozhašteřen více než je tomu u nás. Když jde ale o bezpečnost národa, tak je Izrael neskutečným fenoménem. Efektivita jejich systému, tedy výkonné moci, je neuvěřitelná. U nás se řeší jedna výměna ministra zdravotnictví za druhou, zavírají se, otevírají se a pak zase zavírají hospody, řeší se lyžování a sáňkování.

Mezitím Izrael si dohodne napřímo dodávky vakcín jako jeden muž, připraví plán očkování a očkuje. Znovu. Izrael není politický ráj na zemi. Jejich premiér řeší obvinění z korupce, a vláda tak tak drží pohromadě. Kde je ten rozdíl? Kde je ten důvod, který rozhoduje o selhání nebo naopak o „zázraku“?

Je to státní správa. Státní správa je nejslabší článek našeho státu. Není to o konkrétních úřednících. Je to o systému, který zakrněl. Zakrněl, a to i z toho důvodu, že vládnoucí politické strany tento horký brambor nechtěly řešit. Zvláště ty poslední.

Reálnou reformu státní správy řešil Mirek Topolánek, Martin Říman a Ivan Langer. Asi jsem to psát neměl, některým se to nebude líbit, ale je tomu tak. Mohou si to ale ověřit na faktech. A podtrhuji sousloví „státní správa“, tedy pražská ministerstva. Ne samospráva. I tady krizová situace ukázala, že samospráva (viz dnes Jihočeský kraj Martina Kuby, Liberecký kraj Martina Půty nebo Brno) by si uměla poradit, pokud by k tomu z Prahy byly vytvořeny podmínky.

„Když nejde o život tak jde o …” Hláška, kterou jsme všichni už slyšeli nebo dokonce někdy použili. Loňský začátek pandemie zastavil svět bez výjimky. Nikdo nevěděl, jak s ní bojovat, jak ji řešit a všechny státy byly na stejné startovací čáře v boji s příčinami a následky této zákeřné nemoci. Ano, tady jde o život. Doba úleku je dávno pryč. Teď je potřeba bojovat. Bojovat proti viru vakcinací a také řešit ekonomické a sociální následky krize. A tady je Izrael znovu na špici.

Poslechněte si rozhovor bývalého guvernéra ČNB Miroslava Singera v ČRo, ten tvrdí, že na rychlém proočkování národa a rychlejším řešení Izrael jako celek jenom vydělá.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto koláž redakce

Štítky omentář, očkování, koronavirus, Edvard Kožušník, Izrael, státní správa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.