neděle 5. května 2024 Klaudie

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

S Drbnou do formy #1: Začínáme

Jsem dospělý muž. Je mi sedmadvacet let, fáze dospívání je za mnou a nějaký pátek už je jasné, že do výšky neporostu. Měl bych ale začít dělat něco s tím, že trochu rostu do šířky a váha mi ukazuje čím dál méně lichotivá čísla. Věřím, že v téhle situaci nejsem sám, takže jsme se v redakci rozhodli rozjet seriál pro všechny, kteří se sebou chtějí něco dělat. Každé dva týdny vám trochu popíšu plán cvičení na 14 dní s lehkým doporučením jídelníčku.

Vážím 82 kilo a měřím 172 centimetrů. Není to úplný drama, ale lehká vana už se začíná tvořit a chci to podchytit, než se to rozjede hrozně moc. Mám asi trochu nadváhu, ale obezita to nejspíš není. Každopádně mezi moje záliby patří například dát si na hokeji čtyři piva a jednu klobásu. To asi není úplně dietní strava a možná proto se divím, že mi roste nádhernej přední baťůžek. Jsem docela zvyklej sportovat, dřív jsem hodně běhal, teď hraju minimálně jednou týdně buď florbal nebo hokej. Nicméně jednou týdně se hýbat nestačí. Každopádně to vypadá, že to bude dost o jídelníčku.

Nebude žádný před a po. Nebudou trapný fotky tlusťocha v šortkách. Ty fotky udělám, až se nebudu stydět sundat si triko. Třeba za tři nebo čtyři měsíce. Zašel jsem za trenérem Petrem Osinou do nově otevřenýho Front Gymu v Olomouci a bavili jsme se o tom, co se mnou bude. Peťa to měl dobře vymyšlený.

„V pondělí od sedmi do osmi ráno budeme dělat kruhovej trénink u nás ve Front Gymu. Tam to bude fakt obecný cvičení, bude to mířený na celý tělo s tím, že tam se podívám, kde máš nedostatky ať už v mobilitě, v síle nebo v kondičce,“ uvedl mě Petr do reality.

V úterý si půjdu zahrát florbal nebo třeba zaběhat a na ty slabiny se zaměříme ve středu. Ve středu si mě totiž Petr vezme do parády na osobním tréninku. „Určitě se v ty středy zaměříme na vybudování nějaké síly, budu ti ukazovat cviky na mobilitu, to jde většinou o záda, ramena, kyčle. Ve čtvrtek půjdeš sám do gymu a budeš si cvičit, co si řeknem, abys zlepšoval.“ doplňuje Petr. V pátek si zahraju hokej nebo zase udělám nějakej libovolnej pohyb a o víkendu budu buď pracovat na mobilitě, protahovat se nebo si dám aktivní odpočinek, což je třeba bazén nebo sauna. Celou dobu samozřejmě budu dodržovat režim jídla.

Jídlo

Co se týká jídla, domluvili jsme se s Petrem, že mi nebude říkat, co mám jíst, ale že to uděláme přesně naopak. Petr mi prostě řekne, co nejíst. Budu si zapisovat, co jím, a on mi řekne, co je v pohodě a co ne.

Začíná to snídaní. „Tím, že si dáš ráno zdravé tuky, tak ten metabolismus bude daleko líp fungovat během dne. Ráno se toho fakt neboj. Narvi do sebe klidně dvě tři vajíčka se slaninou. Když už jsi zvyklej na chleba, tak nejlíp žitnej. V pohodě jsou i vločky s oříškama nebo semínkama. Semínka, ořechy a podobné věci jsou obecně super.“ doporučuje Petr věci k snídani.

Stravuju se jako normální pracující člověk. Někdy jdem někam do restaurace, někdy mám příležitost skočit na oběd domů, někdy si něco vezmu do práce. „Hlavně nejez blbosti, vyhni se smaženým věcem. Většinou v těch normálních restauracích máš už minimálně jedno jídlo, který je prostě zdravý. Vybírej si maso třeba s rýží,“ říká Petr.

Rýže je podle Petra lepší na oběd, protože 100 gramů rýže má asi 90 gramů sacharidů. Brambory jsou údajně lepší třeba na večeři, protože 100 gramů brambor má asi 25 gramů sacharidů. „A sacharidy, pokud nevyužiješ, tak se prostě uloží ve formě tuku. Ale s tukem samotným je to něco jiného, ten se rozkládá strašně pomalu, takže když si dáš večer ořechy nebo arašídový máslo, tak je to v pohodě. Místo brambůrek si prostě večer chroupej ořechy,“ doporučuje Petr. Co se týká stravy v době tréninku, byla mi doporučena půlka banánu chvilku před tréninkem a půlka banánu hned po tréninku, a potom pokračovat v normálním systému.

Pivo

Co mě hodně zajímá, je pivko. Myslel jsem, že mi Petr z fleku zakáže veškerý alkohol a že se budu mít špatně, ale nevypadá to zle. Aspoň zezačátku. „Já dávám pivko každej večer před spaním. Je to hlavně o tom, že ty se tím jídlem nesmíš stresovat. Samozřejmě, když budeš jíst tabulku čokolády každej den a řekneš si, že to je v pohodě, tak to v pohodě není. Musíš nad tím trochu přemýšlet, ale nesmíš se tím stresovat. Když máš chuť na pivo k večeři, tak si to pivko dej a pokud víš, že sportuješ pětkrát týdně, tak neměj strach, že to nespálíš,“ přidává kouč příjemnou informaci.

Pak mě ale docela zpražil. „A to, že jsem ti řekl, že si můžeš dát pivo, tak to neznamená, že se půjdeš vylejt. Na tvrdej alkohol úplně zapomeň a zapomeň na to, že by sis dal tři piva. Když půjdeš někam s klukama, v pohodě, dej si třeba dvě piva. Jednou za týden mi to nevadí, ale jinak vůbec. Na druhou stranu jak říkám, když si dáš kvalitní večeři a spláchneš to doma pivkem, nemám problém,“ doplnil Petr důležitou věc. Šéfredaktor na mě teď řve, že se mnou zas nebude vůbec žádná zábava, když nebudu pít pivo. Uvidím no, myslím, že trochu bude. A kdyžtak ho za tři měsíce zmlátím.

Pokud máte pocit, že vám první díl nedal moc inspirace, můžu vás ubezpečit, že příští díl už bude konkrétnější co se týká cvičení.

Štítky fitness, posilování, hubnutí, cvičení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.