pondělí 29. dubna 2024 Robert

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

S Drbnou do formy #3: Jídelník

Od začátku února jdu s Drbnou do formy. U prvního článku nějakej týpek do komentářů chytře psal, že jestli vážím 82 kilo a měřím 172 centimetrů, bude nějakej tuček z břicha dole maximálně za měsíc. No, měsíc je za mnou a tuček na břiše se drží, ale už aspoň cítím, že pod ním jsou trochu svaly.

S trenérem Petrem Osinou, kterej si mě vzal do parády, pravidelně dřeme, minimálně třikrát týdně mám trénink. Z toho jednou osobák u něj ve Front Gymu ve Slavoníně, jinak kruhovej trénink nebo návštěva gymu nebo sporty jako třeba squash nebo hokej. Teď jsem trochu onemocněl, bolela mě hlava a nejspíš to byla nějaká rýmička, takže jsem dva tréninky vynechal a na dalším jsem se pak svíjel jak děcko a Petr po mě řval, ať makám. Ale to potřebuju, je to motivace.

V minulým blogu jsme se věnovali tomu, co cvičíme, a sliboval jsem, že dneska se zaměříme na jídlo. Jídlo je totiž při nějaké cestě do formy velká část úspěchu. O nějaké úpravě jídelníčku jsme se Petrem bavili ještě předtím, než jsem začal cvičit, takže od té doby piju míň pivka, míň vína, jím víc zeleniny a ovoce a snažím se jíst prostě líp. Jedna věc mě ale k smrti mrzí. Bydlím přímo nad hranolkárnou a lidi z té hranolkárny mají fakt rádi mýho psa. Když jdem kolem a nemají frmol, tak ho chcou hladit, takže jim to dycky dovolím a oni mi pak nabídnou hranolky zdarma. Je to bezvadnej obchod, ale od začátku února už to nefunguje. Už jsem přestal hranolky přijímat, ale psa jim dál nechávám pohladit. A nebojte, ruce si od něj pak pořádně myjou, než servírujou další porci.

Za poslední čas jsem se kvůli blogu musel proměnit v toho týpka, co fotí jídlo, abyste si dokázali představit, co asi jím. Aby to nebyl jen ubohej popis potravin, takže do textu prostě naházím fotky různých jídel a napíšu k nim, co to je. Kromě toho jsme se ale speciálně na dnešní díl s Petrem zaměřili na první týden, kdy jsem si začal hlídat, co jím. První týden jsme zvolili proto, že tam jsou ještě docela velký chyby a je o čem diskutovat. Tady je jídelníček.

Pondělí
6:30 banán
7:00 kruhový trénink
8:30 žitný chleba, žervé a jogurt
11:30 pečený kuřecí plátek, rýže
15:30 tuňák
17:30 okurek a hummus
19:30 pečená vepřová krkovice, brambory
20:00 pivko

Úterý
7:00 jogurt s banánem a hroznovým vínem
8:00 squash
9:30 banán, mrkev, jablko, jogurt
12:00 vepřová krkovice, rýže
16:30 žitný chleba, žervé, sýr a rajčata
20:30 tvarůžky, rajčata

Středa
7:30 banán
8:00 osobní trénink
9:00 půl banánu
10:00 žervé, chleba, mrkev
12:00 pečená vepřová krkovice, brambory, zelí
15:30 tuňák a blíže nespecifikované koláčky s nivou a slaninou
18:30 nakládaný hermelín
20:00 – 22:00 dvě a půl pivka
22:00 dva plátky sýra

Čtvrtek
7:30 smažená vajíčka s cibulkou
10:30 jablko, mrkev
12:00 trénink
13:00 banán
13:40 červená čočka s kokosovým mlékem a zázvorem, rýže
17:00 cottage, mrkev
20:30 salát z rajčat, polníčku a balkánského sýra, červená čočka

Pátek
7:00 rýžovo-pohanková kaše s banánem
8:00 squash
9:00 tuňák, banán
11:15 hovězí líčka, bramborová kaše
13:20 sušená rajčata, balkánský sýr, sladká limča
16:00 sušená rajčata, balkánský sýr
18:00 nakládaný hermelín, pivko

Sobota
6:30 vajíčka, žitný chleba, rajčata
10:00 žitný chleba, žervé, mrkev, rajče
13:00 špagety s kuřecím masem
15:00 pivko
18:00 špekáček a chleba
21:00 šunka, hermelín, kešu, olivy

Neděle
6:30 žitný chleba, šunka, sýr, pečené ovesné vločky s mlékem
9:30 žitný chleba, šunka, sýr
12:00 tyčinka ořechová
12:20 florbalový zápas
14:30 jablko, pomeranč
15:00 brokolice zapečená se sýrem, červená čočka s rýží
17:00 pivko
20:00 salát z rajčat, polníčku a balkánského sýra, pečené brambory

Snídaně

Nad tímhle jídelníčkem jsme seděli s Petrem, takže teď jdu psát, co mi k tomu povídal. V tréninkovej den je ideální půl banánu před tréninkem a půl hned po s tím, že po tom tréninku bych do sebe měl dostat nějaký kvalitní sacharidy. Eště vědět, co to jsou kvalitní sacharidy. Podle Petra jsou na takovou potréninkovou snídani ideální vločky nebo třeba mléčná rýže. Třeba snídaně ve složení žervé, chleba a mrkev, to je podle něj sice v pohodě, ale nic pořádnýho tam není. Určitě lepší než žervé je cottage, to jsou v podstatě samý bílkoviny, žádný nezdravý tuky.


Tohle je jedna z mých snídaní. Na obrázku můžete vidět rajčata, sýr ze včerejška a šunku. Moc nemůžete vidět žitný chleba, ale je tam.

Petr často zdůrazňuje svou lásku k vajíčkům. Zdůvodňuje to tím, že vajíčka jsou zdravé tuky. V pondělí mi říkal, že jim mamka přivezla osmdesát vajíček a podle toho, jak moc mi Petr vajíčka doporučuje, si myslím, že osmdesát vajíček je pro něho zásoba tak na tři dny. Takže u Petra doma frčí vajíčka na snídani na všechny způsoby a já už to pomalu rozjíždím taky. Každopádně pro snídani platí, že se nemusíte bát tam poslat strašně moc jídla. Klidně i s tím žitným chlebem. Takže se na snídani teď po Petrových radách příjemně nadlábnu, někdy dokonce přežeru.

Svačinky

„Pokud si dáváš tuňáka, dávej si pozor, že ten tuňák hodně leží v oleji,“ varuje Petr a doporučuje k němu přihodit třeba kuskus, protože tím do sebe narvu aspoň nějaký sacharidy. „A jestli si po tuňákovi za pět minut dáš banán? No, když ti to chutná a neposereš se z toho, tak je to asi v pohodě,“ zhodnotil Petr mou nevšední kombinaci ryby s ovocem. Hermelín je třeba hodně tučnej, takže určitě lepší než hermelín jsou na sváču olivy. Ty jsou sice taky tučný, ale je to zas ten dobrej tuk.


Tohle je sváča. Šéfredaktor se mi smál, že to vypadá, jak konzerva pro psa. Trochu jo. Je to tuňák, vajíčko na tvrdo, špenát a rajčata.

Obědy

Maso s rýží od babičky, pečená krkovice nebo hovězí líčka jsou za mě hodně v pohodě. Podle někoho to možná není moc dietní nebo tak, protože je to trochu tučný, ale v tomhle místě je potřeba zdůraznit, že o příliš dietní jídlo se nesnažím. Nejde mi totiž moc o to, abych shodil, ale abych transformoval špeky na nějakou normální svalovou hmotu, takže nechci primárně hubnout. „A taky si myslím, že je daleko lepší vzít si kvalitní krkovici, než nekvalitní kuřecí,“ doplňuje Petr. Naštěstí mi třeba pečený kuře nechutná, protože často chutí připomíná spíš lahodný tmel nebo něco takovýho.


Tohle vypadá na fotce strašně hnusně, ale nikomu to neříkejte. Je to takzvany klasicky maso s réžó od babičky. Ta porce je ubohá, to přiznávám, nejspíš jsem se pak dotlačil nějakou sváčou.

„A v jídelníčku máš taky dost málo ryb, určitě si dej aspoň dvakrát týdně nějakou rybu,“ radí kouč. Podle Petra určitě není dobrý zapomínat na zeleninu k obědu, protože je potřeba mít to pestrý. Takže by tam měla být jakákoliv zeleninová příloha, třeba rajčata nebo okurek nebo salát. Červená čočka s rýží je super oběd, protože oboje jsou to prostě hotový plodiny, že tam není žádná zbytečná věc navíc.

Večeře

Večeře jsou moje docela slabá stránka. Je super se normálně navečeřet, jenže jsem zvyklej večeřet třeba kolem šesté nebo sedmé a spát jdu kolem desáté nebo jedenácté, kdy mám znova hlad. A to není vůbec v pohodě jít spát hladovej, takže mi Petr domlouvá, ať si fakt dávám pozor na to, abych nechodil spát hladovej a ať si večer zobu třeba oříšky, ale určitě ne třeba brambůrky.


Tohle je nějaký superzdravý jídlo, který vytvořila moje žena. To oranžový jsou batáty, což jsou trochu hnusnější brambory, pak tam je avokádo, špenát, cizrna a bulgur s rozinkama. Docela príma večeře prostě.

Dostali jsme se taky k mému hospodskému večeru, kdy jsem šel s klukama na pivko. Dal jsem si dvě a půl pivka, sklidil od kluků posměch, a protože jsem si od mládí myslel, že není v pohodě jíst před spaním, když jsem přišel domů, dal jsem si dva plátky sýra, abych se jako nepřejedl. Takže jsem pak sklidil posměch i od Petra, protože když mám hlad, mám se prostě najíst, aby si tělo náhodou nemyslelo, že panuje hladomor a nezačalo si dělat zásoby v podobě tuku. „Na druhou stranu, pokud máš pocit hladu a nechceš žrát prasárny, tak je asi nejlepší se nacpat zeleninou, což je prostě voda a jdeš spát,“ uvedl kouč na pravou míru.

Čeho se vyvarovat

Obecně mi Petr vytkl třeba to, že kromě ranního banánu, kterej jím před a po tréninku, nemám někdy třeba celej den v jídelníčku žádný ovoce. A taky mi kladl na srdce, že tam je obecně strašně málo jídla. Hodně mých jídel by se podle něj dalo spojit do jednoho a ještě zdvojnásobit, takže je důležitý přes den nehladovět a pořádně jíst pořádný porce.

Nově jsem začal dělat to, že když jdu někam a vím, že dlouho nebudu doma, tak se nespolíhám na to, že si někde koupím nějakou svačinu, ale prostě si tu svačinu doma rovnou udělám nebo si s sebou prostě vezmu banán, jabko nebo tyčinku, abych neměl hlad a nedoháněl to později nebo si nekupoval nekvalitní jídlo.

Vůbec se podle Petra nemám trápit tím, že mám v jídelníčku chleba, když se navíc snažím jíst ten žitnej. Zároveň mě potěšil zprávou, že chleba vlastně slouží jenom jako podložka pro to dobrý, takže když už si dávám chleba, tak ať už si na to naláduju pořádnou vrstvu šunky nebo sýra nebo vajíček. Oukej.

Ve spoustě jídelníčků se točí kuřecí maso s rýží, kuřecí maso s rýží a kuřecí maso s rýží. Jenomže ve skutečnosti je potřeba najít různý alternativy, aby strávníkovi to kuřecí nelezlo za měsíc krkem. Obecně Petr klade důraz na to, že možností stravování existuje prostě strašně moc. Někdo je vegan, někdo vegetarián, pak jsou nějací paleo lidi, bezlepkoví lidi a tak dál a nikdo nemůže říct, co je obecně dobrý a špatný, každýmu vyhovuje něco jiného. „Určitě bych ale ze zkoušení, co mi sedí, vynechal chlebové nebo vodové diety a podobné věci, u kterých je evidentní, že tělo nedostane komplexní příjem potravy,“ uzavřel Petr.

Tolik k jídlu. Tomu se ještě někdy budeme věnovat, možná zase trochu jinak, ale příště to bude zase o cvičení.

Foto Jindřich Karas

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.