pátek 3. května 2024 Alexej

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

S Drbnou do formy #4: Slabý ruce

Když jsou slabý ruce, musí se na tom makat. A když nejde tělo k hrazdě, musí hrazda k bradě. Kouč Petr Osina mi naordinoval cvičení s expandérama, tak jsme si o tom popovídali, protože je to podle mě docela zajímavý.

Expandéry jsou takový gumy, který člověka podpoří v tom cviku, kterej by normálně sám nezvládl. Já třeba shyby na hrazdě udělám s vypětím všech sil tak dva nebo tři. Jenomže já dám s vypětím všech sil tak jeden pěknej a pak už hodně kazím techniku, takže je lepší ubrat si zatížení. V mým případě mi s tím pomůžou expandéry.

Přítah na hrazdě nadhmatem nebo prostě shyb

To je podle Petra základní cvik, kterej kombinuje sílu horní poloviny těla, hlavně paží a zad se soubojem s vlastní hmotností. U začátečníků je to většinou nenáviděný cvik, nemají ho rády hlavně holky. A já.

„Velkou chybou je trénink stylem, že to zkusím, zjistím, že to nejde, tak si řeknu hmm neee, nevyšlo to, příště už se přitáhnu. Jako u každého cviku je i tady cestou k úspěchu pravidelnost a trpělivost, takže je potřeba začít postupně a od základu,“ říká Petr.

Podle Petra je potřeba hlídat si u shybu následující věci:

1. Fixace ramen a lopatek

Když visíš na hrazdě, tak by to měl být aktivní vis, pasivně můžeš nechat viset prádlo na šnůře. Jde o to být zpevněnej a už v obyčejným visu aktivovat lopatky, ramena a záda.

2. Šíře úchopu a úchop samotný

Šířka úchopu by měla být širší než šířka ramen. Čím bude úchop užší, tím víc budou pracovat paže. Naopak čím bude úchop širší, tím víc se zapojí záda.

3. Postupné navyšování zátěže

Tady už je řeč o tom expandéru. Expandéry jsou ty dvě gumy, který jsem si provlíkl přes hrazdu. Pomáhá to vlastně snižovat hmotnost, kterou přitahuju. Než abych nahoru tahal osmdesát kilo, tak si v sedu přitahuju třeba padesát, ale je potřeba někde začít.

4. Dráha pohybu

Pohyb musí být plynulej, to je důležitá věc. Určitě nechceš žádný škubání, prohýbání, kopání nebo naklánění.

Petr sem ještě hází jeden tip pro ty, kteří už nějaký ten shyb zvládnou. „Vyzkoušejte si propnout nohy, mít špičky u sebe a mít je mírně před úrovní hrazdy, zpevněné břicho a v téhle pozici se přitáhnout.“

Ring Muscle Up

Petr rovnou řekl, že se mnou se rozhodně nehodlá pouštět do žádné vysoké gymnastiky, ale nácvik pohybu striktního muscle upu bez velké zátěže není podle něj vůbec od věci. Muscle up je taková ta věc, kdy se prostě gymnasta z visu přehoupne do polohy, kdy má ruce podél těla. A bolí to, takže i tady mi hodně pomohly expandéry. Kruhy totiž nejsou na provazech, ale na gumách, takže místo toho, abych se já přitahoval ke kruhům, přitahuju kruhy k sobě.

„Ramena se u tohohle cviku dostanou do práce v pozicích, kam by se normálně nedostaly, vnitřní stabilizátory a rotátory se probudí ze spánku a my předejdeme případnému zranění nebo zánětům,“ vysvětluje Petr, proč je tahle trochu gymnastika dobrá.

U tohohle je potřeba ten trochu šikmej úchop kruhů, prostě je nedržet zespodu, ale lehce zešikma. Říká se tomu falsegrip. „Je to super pro nácvik fixace ramen v pracovní pozici, zlepšení mobility, na které je stále potřeba pracovat a posílení paží s volnou vahou,“ doplnil Petr.

Sám jsem si ověřil, že ty kruhy si prostě budou dělat, co chtějí, dokud je neukočírujete. Další cviky proberem příště. Díky, že to čtete.

Foto Petr Osina

Štítky fitness, posilování, hubnutí, cvičení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.