pondělí 29. dubna 2024 Robert

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

DRBNA VAŘÍ: Pod toskánským sluncem...

…aneb dáme si trochu Itálie. Opakovala bych se, kdybych začínala dnešní recepty svým “na stole mi od Denisy přistály…”, ale zkrátím to, dnešek bude o rajčatech. A že ty od Denisy, čerstvě natrhané, byly ještě plné slunce a taky tak chutnaly, je všem jistě nad slunce jasné! Jen tak mimochodem, věděli jste, že rajče je ovoce, a ne zelenina a na světě je jich více než 200 000 druhů?

Toskánský salát

Recept na tento salát jsem si před x lety fotila z kuchařky Jamieho Olivera do své aplikace na všechno a poprvé jsem ho ochutnala až několik let poté, když jsme s mým mužem přemýšleli, co budeme večeřet. On vylovil kuchařku, já zajásala, že mám stejný recept už pár let na “To-cook listu” a ještě jsem ho nevyzkoušela. A zamilovala jsem se okamžitě, protože je prostě úžasný! Od té doby má u nás doma v jídelníčku své stálé místo a když mi na stole přistála mísa plná voňavých červených a žlutých rajčátek, okamžitě mi bylo jasné, co bude k večeři. Salát je plný chutí a barev, můžete jej podávat jako hlavní chod (je totiž dost sytý) nebo jako přílohu třeba k rybě či grilovanému masu.

Budete potřebovat
1/2 ciabatty (nebo jakéhokoli světlého pečiva, ze kterého uděláte krutony)
čajovu lžičku fenyklových semínek (nedají se sehnat úplně jednoduše, pořiďte si je do zásoby hned, jak je někde v obchodě uvidíte)
polévkovou lžíci kaparů
4-5 ks ančoviček v oleji
plnou hrst bazalky
4-5 ks paprik
1 menší stroužek česneku
3 velká rajčata
cca 400 gramů cherry rajčátek
červený vinný ocet
olivový olej
sůl, pepř
parmazán

Rozehřejte si troubu na cca 180 - 200 C. Ciabattu nakrájejte na kostičky, posypejte fenyklovými semínky, zakápněte troškou olivového oleje a dejte péct do trouby, než krutony zezlátnou. Do trouby poputují také papriky. Vcelku, jen potřené olivovým olejem a ideálně pod gril. Jakmile jim ztmavne slupka (může klidně zčernat, ale pozor ať je nespálíte!), papriky otočte.

Mezitím si nasekejte kapary a ančovičky, nemusí být úplně nadrobno. Nakrájejte si bazalku, rajčata na kostičky, cherry klidně jen na půlky. Stroužek česneku neloupejte, jen ho nožem rozdrťte i se slupkou. Od prkénka se na chvíli přesuňte k troubě. Jakmile budou krutony zlaté, z trouby je vytáhněte a nechejte vychladnout. A teď k paprikám - je to totiž jediná “drbačka”, která vás při přípravě tohoto salátu čeká. Po vytažení z trouby je nechejte vychladnout (to je důležité, jinak se spálíte a to nikdo nechceme) a následně z nich opatrně stáhněte nožem nebo prsty slupku, odstraňte stopku a jadérka a nakrájejte je na kousky. V míse smíchejte kromě krutonů všechny nakrájené a nasekané ingredience, přidejte trochu červeného vinného octa, olivového oleje, osolte, opepřete a důkladně promíchejte. Mně se míchá nejlépe samotnýma rukama, pokud se ale neradi špiníte, použijte své oblíbené kuchyňské míchací náčiní. Až se vám budou zdát chutě tak akorát propojené, přidejte krutony a promíchejte ještě jednou. Krutony do sebe nasáknou šťávu, je tedy možné, že budete ještě přidávat ocet a olej. Přidejte hoblinky parmazánu, zasypte ještě trochou bazalky a můžete servírovat.

Těstoviny s rajčaty, olivami a chilli

Jako druhé jídlo si dáme špagety nebo jakékoli jiné těstoviny, které sice v Itálii považují za předkrm, nicméně u nás je tomu jinak a italská “pasta” je pro nás prostě hlavní jídlo. Tak mě napadá, taky jste jako malí dostávali špagety s kečupem a eidamem a byli na vrcholu blaha? Doteď si tu chuť pamatuju, stejně jako konzistenci těchto špaget a ač jsou vzpomínky na dětství hezké, dnes si ty těstoviny uděláme tak, jak by vám je naservírovali v Itálii.

Budete potřebovat
Cca 500 gramů rajčat (nejlépe čerstvě utržených (když nemáte možnost, tak aspoň těch, co voní a mají chuť, jinak omáčka nebude k ničemu a budete akorát zklamaní)
2 stroužky česneku
sklenička černých oliv
půl až celá chilli paprička (záleží, jak ostré máte rádi)
hrst bazalky
2-3 lžíce olivového oleje
parmazán
balíček oblíbených těstovin (za mě doporučuji špagety, můj muž by vám uvařil penne)

V první řadě si nakrájejte rajčata, pokud máte menší, stačí klidně na půlky, větší rajčata pak na menší kostičky. Chcete-li omáčku opravdu precizní, máte čas, chuť a nemáte rádi slupky, rajčata si nahoře jemně nařízněte do kříže, dejte do mísy, spařte horkou vodou a následně vám krásně půjdou oloupat. Nám doma slupky nevadí, takže je neloupu. Česnek nechejte vcelku, nebo jej maximálně přepulte, stejně jej budete z omáčky vytahovat, chilli papričku nakrájejte nadrobno, olivy na půlky nebo kolečka, opět to nechám na vás. Rozpalte si pánev s olivovým olejem, orestujte česnek s chilli papričkami a jakmile vám začne zlátnout (pozor, nespalte ho a nenechejte zhnědnout, jinak bude hořký a celá omáčka bude pokažená!), přidejte olivy a následně rajčata, osolte a opepřete. Ztlumte plotýnku tak na trojku až čtyřku max., nechejte probublávat a mezitím si dejte vařit těstoviny. Vodu na ně osolte až když začne vřít a teprve potom přidejte těstoviny, dále je vařte podle návodu na obalu, prosím, hlavně nepřilévejte olej, jak je u nás někdy ve zvyku, v ničem jim to nepomáhá. Těstoviny občas promíchněte, ať se vám neusazují na dno hrnce a zkontrolujte omáčku. Rajčátka by měla mít již puštěnou šťávu a omáčka by měla mít hutnější konzistenci. Sem tam, když mám u vaření v ruce skleničku s bílým vínem, trošku do omáčky přidám, opravdu ale jen malinko, snad jen půl deci. Konzistence se po vyvaření alkoholu krásně zjemní a ta chuť je zase trošku víc prázdninová. Když vám omáčka bude houstnout rychleji, než by se vám líbilo, přidejte klidně trošku vody z vařících se těstovin, obsahuje škrob a působí jinak než třeba voda z kohoutku. Jakmile budou těstoviny uvařené na skus, tedy “al dente”, nebo prostě tak, jak je máte rádi (hlavně je proboha nenechte převařit, protože pracují ještě chvíli po tom, co je scedíte), sceďte a rovnou přimíchejte do omáčky. Omáčka se na ně krásně nabalí a neslepí se vám, jak by se mohlo stát v případě, že byste je někde chvíli nechali odpočívat v cedníku či na talíři a teprve potom na ně omáčku přidali. Na talíři dozdobte a dochuťte nasekanou bazalkou a čerstvě nastrouhaným parmazánem. 

Autoři

Štítky drbna vaří, recepty

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.