čtvrtek 2. května 2024 Zikmund

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

DRBNA VAŘÍ: Užijte si pozdní léto a pomalu přepněte na podzim…

Dnešní recepty v sobě skrývají chutě pozdního léta v podobě polévky z pečených rajčat a zároveň už nás sladkou tečkou díky ořechům a hruškám přepnou na nadcházející podzim, který už je ráno a večer cítit ve vzduchu.

Kdo čtete mé recepty pravidelně, jistě víte, že většinou vařím ze surovin, kterými mě celou letní sezonu zásobuje kolegyně Denisa. Denisa přinesla rajčata. Spousty rajčat. A přímo božských rajčat. Takových, která svou chutí potvrdila, že označení „rajská jablíčka“ nenesou bez důvodu. Po konzumaci spousty těchto skvělých rajčat „jen tak“, jich pořád zbývalo moc a nechtěla jsem je nechat dojít do fáze, kdy by byly akorát na vyhození. Takže jsem se rozhodla udělat polévku. Ne klasickou rajskou, ale polévku s chutí pozdního léta, z rajčat pečených v troubě.

Budete potřebovat:
Cca 1 kg rajčat
Jeden celý malý česnek
Olivový olej
Sůl, pepř, pár větviček rozmarýnu
Bazalku
Zeleninový vývar
Bagetu na krutony

Rajčata nakrájejte na poloviny nebo čtvrtiny, odstraňte ze spodní části zelené „prdelky“ od stopek, oloupejte česnek a společně s rozmarýnem dejte do pekáčku. Lehce osolte, zalijte olivovým olejem a dejte na půl až třičtvrtě hodiny péct na 180° C. V polovině pečení je otočte a nachystejte si zeleninový vývar. Rajčata vylovte z trouby a přesuňte do hrnce. Kolik necháte v polévce stroužků česneku, záleží na vás, já nechala čtyři, zbytek putoval do koše. V hrnci rozmixujte rajčata s česnekem tyčovým mixérem a přilijte zeleninový vývar, zase pomixujte a takto pokračujte do doby, než dosáhnete požadované konzistence polévky. Schválně nepíšu, kolik vývaru máte přidat, protože má někdo raději polévku hutnou a opravdu krémovou a někdo naopak řidší. Dochuťte ještě troškou soli a olivového oleje, přidejte čerstvou bazalku nebo trošku pesta a můžete podávat, ideálně s krutony nebo bagetkou.

Hruškový koláč s ořechy a čokoládou

Rovnou se přiznám, že pečení sladkého nepatří mezi mé nejsilnější stránky, slané mi jde prostě lépe a samo. Ale nevzdávám se a pracuju na tom. Jednou jsem pekla mazanec na čtyřikrát, než jsem byla spokojená a přišlo mi, že už je dobrý. Naopak vanilkové rohlíčky jsem loni dala na první dobrou, a to dokonce tak, že mi můj muž vyseknul poklonu nejvyšší - že jsou jako sen. V zimě dodám recept a když se povedly mně, je jasné, že je zvládne každý. Můžete si být tím pádem jisti, že se tu ode mě nikdy neobjeví recept, u kterého není zaručen pozitivní výsledek.

A právě jedním takovým je koláč s vlašskými ořechy, hruškami a čokoládovou polevou. Zrovna včera jsem ho pekla, asi o půl jedenácté večer. Protože hrušky od Denisy. U přípravy jsem přišla na malý tip, když jsem zjistila, že nemáme žádný prášek do pečiva a představa rána bez tohoto koláče se mi nelíbila. Tím tipem je jedlá soda. Aneb – nemáš-li „prdopeč“, dej do těsta jedlou sodu. A ano, funguje to dokonale. Jen si musíte dát pozor na množství, stačí jí opravdu špetka a také je do těsta potřeba přidat nějakou acidofilní, tedy kyselou surovinu – já použila ocet, jednu čajovou lžičku. Soda má společně s octem stejný účinek jako právě chybějící prášek do pečiva a pokud použijete opravdu jen malé množství, ve výsledné chuti o octu vůbec nevíte.

Na koláč budete potřebovat
1 a ¼ hrnku hladké špaldové mouky
½ hrnku cukru krupice
1 hrnek mléka
1 vejce
½ hrnku rozpuštěného másla
½ balíčku prášku do pečiva nebo pokud nemáte, jedlou sodu a ocet viz můj tip výše v textu
dvě hrsti nasekaných vlašských ořechů
3 hrušky nakrájené na tenčí plátky
balíček hořké čokolády na polevu

Rozehřejte si troubu na 180° C. Mouku smíchejte společně s dalšími ingrediencemi a vytvořte hladké těsto, do kterého úplně na konci přidejte ořechy. Těsto vlijte do tukem vytřené a moukou vysypané koláčové formy a poklaďte plátky hrušek, čím víc, tím líp, ta chuť je skvělá. Dejte péct na cca 20 minut, než vrch koláče nezezlátne. Po vychladnutí polijte rozpuštěnou čokoládou, nechejte polevu ztuhnout a podávejte. Se šlehačkou, vanilkovou zmrzlinou nebo samotné. Tip č.2 - „bezsvinčíková čokoládová poleva“ – do hrnce dám vařit vodu a ponořím tam čokoládu určenou na polevu přímo v obalu – POZOR – musí být plastový a neotevřený! Jakmile se po chvíli rozpustí, pouze odstřihnu okraj a liju přímo na koláč.

Autoři | Foto

Štítky drbna vaří, recepty

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.